Slovenija
22 ogledov

Policisti in redarji v novi akciji

Policist Boštjan Tacol
Javna agencija RS za varnost prometa je začela novo nacionalno akcijo Mobilni telefoni v prometu, ki bo potekala do vključno 24. januarja. Če bodo v tem času policisti dejansko pisali globe, je drugo vprašanje, saj, kot je znano, še vedno stavkajo.

Namen akcije, pri kateri sodelujejo tudi policisti in občinski redarji je, kot poudarjajo na Javni agenciji RS za varnost prometa, osveščati o nevarnostih uporabe mobilnega telefona med vožnjo in zmanjšati tveganja za nastanek prometnih nesreč. Vozniki namreč med vožnjo čedalje pogosteje ne le telefonirajo, temveč tudi pišejo sporočila in brskajo po internetu.

Uporaba mobilnega telefona v prometu zmanjšuje zbranost in pozornost voznika na ključne informacije iz okolja. Zmanjšana koncentracija voznika pa pomeni večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Različne raziskave, ki so bile opravljene v zadnjih letih, kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Prav tako se njihova uporaba spreminja oziroma razširja z zgolj običajnega telefoniranja na več aktivnosti, na primer pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje v družabnih omrežjih.

Posebej je glede uporabe mobilnih telefonov v prometu izpostavljena mlajša generacija, pa tudi vozniki srednjih let. Kazen za uporabo mobilnega telefona med fožnjo znaša 120 evrov; če bodo policisti prekrškarje tudi dejansko oglobili, je sicer drugo vprašanje, saj, kot je znano, še vedno stavkajo in načeloma glob v tem obdobju ne pišejo.

Komentarjev 3
  • smejka 16:28 09.januar 2016.

    In vozniki avtobusov in tovornjakov-na žalost

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 13:32 09.januar 2016.

    V teh prekrških pa definitivno prednjačijo babe!

  • tecumseh_1975 16:39 08.januar 2016.

    Hvala bogu končno. to bo pa ena redkih akcij policije, ki jo podpiram.