Slovenija
3194 ogledov

Policisti fizično odstranjevali protestnike

protest Anže Petkovšek Protesti proti vladi Janeza Janše
Protestnikov ograja na Trgu republike ni ustavila.

Policija je tokrat pred tokratnimi protesti, ki že več petkov zapored potekajo proti vladi na ulicah Ljubljane in drugih mest po državi, v celoti ogradila Trg republike. V znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju, omejevanju svobode izražanja in združevanja, so nekateri protestniki preplezali ograjo na Trgu republike in na trgu brali slovensko ustavo. Opozarjali so na ustavno pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj. 

Policija jih je opozorila, da so v varovanem območju in jim dala navodilo, naj se z njega umaknejo. Protestniki, med njimi kulturnik Andrej Rozman Roza, so zahtevali pojasnila, zakaj je trg sploh ograjen. Ker se nekateri kljub opozorilom policije niso umaknili, so jih policisti ob glasnih žvižgih in skandiranju opazovalcev fizično odnesli s trga.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so omejili gibanje na trgu "z namenom varovanja državnega zbora, za zagotavljanje in vzdrževanje javnega reda in miru, preprečevanje izvrševanja kaznivih dejanj, zagotavljanja varnosti cestnega prometa in upoštevanja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah".

"Pri izvedbi varovanj vedno upoštevamo trenutno znane okoliščine in pridobljene informacije v zvezi s protesti. Ker je današnji protest neprijavljen in tako brez znanega organizatorja, ki bi moral na podlagi zakona o javnih zbiranjih na protestu zagotoviti varnost udeležencev, smo temu tudi prilagodili izvedbo varovanja," so pojasnili na policijski upravi.

Petkovi protesti Slovenija Prepovedano: Policija danes nad protestnike s to potezo

Protestniki s Prešernovega trga proti parlamentu

Več tisoč protestnikov se je zaradi ograje na Trgu republike ob 19. uri, ko je bil na družbenih omrežjih napovedan začetek, zbralo na Prešernovem trgu. Opremljeni so s transparenti in piščalkami, s katerimi so se že tradicionalno izrekali proti omejevanju svobode ter bili do kritični do vlade in korupcije. Ker je predsednik vlade Janez Janša ob komentiranju protestov govoril tudi o črnosrajčnikih, pa se jih je tokrat več obleklo v črno. Množica se je pozneje vendarle podala tudi v smer parlamenta.

Protesti potekajo tudi v Mariboru in Celju, kjer so se zbrali v bistveno manjšem številu kot v prestolnici.

Premier: Protesti organizirani nezakonito

Predsednik vlade Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da so protesti nezakonito organizirani v času realne grožnje drugega vala novega koronavirusa. 

Vseslovenski protesti so se začeli kot akcije z balkonov v času epidemije covida-19, aprila, ko je vlada sprostila prve ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, pa so se protestniki podali na kolesa. Že več petkov zapored protestniki izražajo nezadovoljstvo z ravnanji vlade. Proteste prek spletnih družbenih omrežij usklajuje več iniciativ in posameznikov.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 57
 • ode 09:16 20.junij 2020.

  Policaji naj končno začnejo opravljati delo, za katero dobivajo plačo, dodatke in nadure, kilomerine itd itd. Koliko sta ne državo en policaj, ki vsak petek 5 ur stoji pred protestanti, naredi pa nič? Naj začnejo uporabljati svinjsko drago opremo s ...prikaži več katero so opremljeni. Opremi se rok trajanja izteka, čeprav je praktično nerabljena in bo treba spet kupiti novo.

 • Tupamaros 06:56 20.junij 2020.

  0.35 % vseh državljanov Slovenije protestira in ne ve kaj hoče. Skratka, škoda mojega tokratnega časa in njihovega sinoči.

 • Avatar jezeran
  jezeran 06:51 20.junij 2020.

  Če bi bilo tako hudo jih ne bi bilo samo 5000 enih in istih. Najbrž so skoraj vsi iz Metelkove in bivšega roga, pa mogoče tisti Kralji ulice so šli vmes cajtng prodajat