Slovenija
236 ogledov

Policisti na svojem, aktivisti na svojem bregu

Rigonce Franc Šavrič
Na spletnem omrežju Facebook je že včeraj zakrožil zapis slovenskega policista, ki opisuje stanje na meji in se kritizira početje tako nekaterih beguncev kot aktivistov. Mnenja so deljena; nekateri na strani policistov, drugi aktivistov. Prostovoljci imajo pri tem svojo popolnoma ločeno zgodbo. Policisti aktivistom izrekli globe.

Zapis policista na Facebooku je že odstranjen, je pa že včeraj dosegel številne uporabnike tega spletnega omrežja in nil deležen številnih komentarjev. O kritičnem zapisu so poročali tudi hrvaški mediji.

Zapis policista | Avtor: Facebook Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za uradno stališče do izjave in dogajanja smo prosili policijo kot delodajalca, na odgovor še čakamo.

"Mi s policijo sodelujemo povsem korektno!"

Danes zjutraj, po nočnem protestu aktivistov na Obrežju, so se na spletnih omrežjih pojavili različni zapisi glede jutranjega dogajanja na meji, ko naj bi policisti želeli odstraniti šotorišče prostovoljcev, od česar naj bi jih odvrnili prostovoljci in aktivisti. 

"To ne drži. Do nas, do prostovoljcev, so prišli policisti z novim načrtom, kako naj bi šotorišče postavili po novem in kako njihove ograje. V tem prostovoljci ne vidimo nobenih težav, sprejemni center smo po navodilih spremenili in to je to," poudarja prostovoljec humanitarne organizacije Adra Slovenija Jernej Agrež. Zakaj so se pri namerah policije upirali aktivisti, nimamo podatkov.

Agrež, ki na Obrežju koordinira delo prostovoljcev, je za zurnal24.si še poudaril, da na terenu sicer težko loči, kdo je aktivist in kdo kaj drugega. "Seveda smo slišali včeraj, da je prišlo do nekega kričanja, vendar se v to nismo vpletali," pravi in poudari, da je Adra na terenu vzpostavila sistem pomoči beguncem, ki očitno zelo dobro funkcionira in da se z ostalim dogajanjem na območju Obrežja niti nimajo časa ukvarjati. "Poudaril bi, da s policijo zelo korektno sodelujemo," še pristavi.

"Potrebujete pouk, da bi prepoznali rasizem"

Aktivisti so bili sicer vpleteni že v dva incidenta na meji; prvi je bil v noči s petka na soboto na mejnem prehodu Rigonce, ko je bil nato uporabljen tudi solzilec, drugi je bil sinoči pred Obrežjem, ko so aktivisti za štiri ure popolnoma zaprli promet na mejnem prehodu.

Za njihovim delovanjem naj bi stal tudi Andrej Kurnik, ki je Facebooku danes med drugim objavil: “V nekaterih medijih so odgovornost za nočni upor na Obrežju pripisali aktivistom in aktivistkam. Kot da so begunci in begunke brez svoje volje in dostojanstva… Slovenski mediji, policija in vlada s Cerarjem na čelu rabijo poseben pouk, da bodo uspeli prepoznati rasizem pri sebi in svojih dejanjih.

Kurnik nadaljuje, da aktivisti in aktivistke zgolj omogočajo necenzurirano komunikacijo med begunci z javnostjo in da takšna komunikacija rodi upor, ki vodi k osvoboditvi.

Aktivisti | Avtor: Facebook - Andrej Kurnik Facebook - Andrej Kurnik

Čuvaji schengenske meje so bili po nocojšni blamaži na Obrežju besni. Nekatere umikajoče se prostovoljke in aktiviste so oglobili zaradi nepooblaščenega zadrževanja na mejnem prehodu, nekaterim državljanom tujih držav pa so celo zaplenili osebne dokumente. Čeprav so prej dneve trdili, da nimajo na ozemlju med Slovenijo in Hrvaško nobenih pristojnosti, zaradi česar ne morejo omogočiti niti dostopa do tekoče vode, kaj šele šotore, ki bi zaščitili izmučene ljudi pred roso, dežjem in jesenskim nočnim hladom.”  

Ugotovili, da vendarle gre za slovensko zemljo

Kurnik nadaljuje, da so slovenski policisti zgodaj zjutraj vstopili v tabor, ki je nastal med številnimi cestnimi pasovi, ograjo, več kot tri dni zablokirano kolono tovornjakov z obupanimi vozniki in policijsko ograjo z robocopi.

Prostovoljkam in prostovoljcem, ki so tam, so povedali, da so pogledali v kataster in ugotovili, da je to vendarle slovensko ozemlje. Zato zahtevajo, da se vsi takoj umaknejo, nakar bodo demolirali v teh dneh postavljeno infrastrukturo (šotore, kuhinjo...). Vendar njihovo divjanje ne more zmanjšati radosti, ki jo čutimo, ker so bratje in sestre ponovno na poti, iščoč svobodno, dostojanstveno in polno življenje, na skupni poti.

Morda bodo sedaj padale nove globe ljudem, ki so v teh dneh nesebično nudili pomoč, še pokomentira Kurnik in sklene: “A vprašanje ostaja: kdo bo plačal za sramoto, ki se je dogajala na Obrežju in v Rigoncih? Sramoto, ki skeli potomce in potomke izgnancev, internirancev in borcev za svobodo. 
Smrt fašizmu!

dezurni@zurnal24.si