Slovenija
14 ogledov

Policisti nad prekrškarje kmalu tudi s tablicami

Policist s tablico Policija
Na policiji so nad izkušnjami pri pilotskem projektu uporabe tablic in mobilne tehnologije pri preganjanju prekrškarjev navdušeni. "Projekt je izpolnil pričakovanja v zvezi s smiselnostjo uvajanja takšnih in podobnih storitev. To je bila tudi podlaga za pristop k izvedbi nadaljevanja projekta," so nam povedali.

"Pričakovanja v zvezi z novim načinom dela so bila velika (hitrejše in bolj točno vodenje postopkov, hitrejše in lažje preverjanje oseb in vozil, ki jih imajo policisti v postopkih, veliki prihranki pri vnosu podatkov v policijske evidence)," pravijo na policiji.

Velikim pričakovanjem navkljub je trideset policistov – v pilotnem projektu, ki se je zaključil konec lanskega oktobra so imeli na voljo 12 mobilnih kompletov – rešitev sprejelo zelo pozitivno, dodajajo.

Kaj so policisti pogrešali pri pilotskem projektu?

So pa pri uporabi pogrešali predvsem podporo ostalim postopkom, ki bi jih še lahko izvedli na ta način (priprava in izpis ostalih obrazcev, določanje lokacije postopka, razširitev aplikacije, ki bi bila uporabna pri obravnavanju prometnih nesreč,…).  

"V pilotski rešitvi, ki je trajala do konca lanskega oktobra, so bile namreč pripravljene le nekatere osnovne storitve (aplikacije). Pripravljene pa so bile do te mere, da je bila mogoča njihova uporaba v produkcijski oz. operativni uporabi. Zato so bili izpolnjeni tudi vsi pogoji v zvezi z avtentikacijo in avtorizacijo uporabnikov, beleženju, varnostjo itd.," pojasnjujejo policisti. 

Koliko policistov bodo opremili s tablicami še ne vedo

Koliko naprav bo policija kupila do novembra, ko naj bi tablice in mobilne naprave začela uporabljati večina policistov na terenu, še ni povsem jasno.

"Specifikacije za mobilno opremo so v pripravi, količina pa bo odvisna od razpoložljivih finančnih sredstev," pravijo na policiji, kjer še pojasnjujejo, da bo glede na količino nabavljene opreme pripravljen razdelilnik po posameznih policijskih enotah.

Za razvoj in vzdrževanje aplikacij za mobilne naprave, nabavo in vzdrževanje ustrezne strojne in programske opreme ter usposabljanje uporabnikov se je sicer konec lanskega leta že izteklo 132 tisočakov težko javno naročilo.

Komentarjev 5
  • nostradamus 15:24 26.februar 2015.

    nekatere moti da dobijo policisti tablice bodimo odkriti in posteni potrebujejo jih potrebujejo se marsikaj drugega a ni denarja .........morda le se tole vsi poslanci imajo lepice,tablice itd na racun davkoplacevalcev in med delovnim casom srfajo po netu pa to ...prikaži več nikogar ne moti ceprav je efekt njihovega dela neprimerljiv z delom policista torej kogar moti da dobijo policisti tablice naj se malo zamisli in pogleda v hram demokracije kjer 90 delomrznezev zivi na nas racun.

  • KOJAK 11:02 26.februar 2015.

    Glede na tvoj zapis bi se vprašal ali imaš ti dovolj IQ za dihanje? A tebe policist obravnava med vožnjo? Se vozi vzporedno s tabo in ti piše kazen?

  • 4krogci 09:36 26.februar 2015.

    a ni med vožno prepovedana uporaba elektronskih naprav?? in kje ma policaj dovol iq-ja za uporabo tablice?? Da nebo mislu da je zgolj deska za rezat salamo za malico!!