Slovenija
15 ogledov

Policisti ne bi podpisali

Stavka policistov Boštjan Tacol
Protest. Policisti grozijo z izstopom iz sindikatov, če bi njihovi sindikalisti podpisali sporazum z vlado. Referendum. Če želijo policisti spet na volišča, morajo v 35 dneh pridobiti dovolj podpore.

Po več kot osmih urah usklajevanj nobeden od obeh policijskih sindikatov ni potrdil sporazuma, ki so ga v sredo pozno zvečer z vlado sklenili šefi obeh sindikatov. Zato bodo policisti člani obeh sindikatov v petek že od zgodnjega jutra po vsej državi razpravljali o tem, ali naj pristanejo na predlagane varčevalne ukrepe v policiji. “Najprej je treba s podrobnostmi iz sporazuma seznaniti naše člane, končna odločitev pa bo znana predvidoma popoldne,” trenutni izkupiček usklajevanj znotraj obeh sindikatov pojasnjuje Radivoj Uroševič, šef Policijskega sindikata Slovenije.

Večina je proti

Vlada je sporazum s policijskima sindikatoma sicer potrdila na današnji seji. Še pred sejo pa se je celo napovedovalo, da bodo vladni pogajalci s sindikalisti dogovor slovesno podpisali že včeraj pozno popoldne. Namesto tega pa so se, neuradno, člani obeh sindikalistov podpisu predlaganega dogovora z vlado glasno in ostro uprli. Pogajalci so se namreč dogovorili, da se ob podpisu sporazuma takoj prekine policijska stavka, ki traja od 18. aprila, in da se hkrati nemudoma umakne pobuda, da bi o vladnih varčevalnih ukrepih odločali na referendumu. “Nedvomno smo proti, in če bosta sindikata karkoli podpisovala z vlado, je vrsta policistov že napovedala, da bodo iz sindikatov takoj in nepreklicno izstopili,” je odmevalo iz policijskih vrst.

Časovnica | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika

Dobili bi dodatke

Da predstavniki obeh policijskih sindikatov z vladnimi pogajalci v trenutnem finančnem položaju države praktično ne bi mogli skleniti boljšega dogovora, pa so prepričani številni ekonomisti in predstavniki drugih sindikatov. Vlada je namreč pristala na to, da bi bili z dodatki k plači za delovno uspešnost posebej nagrajeni policisti in kriminalisti, ki izvajajo operativne naloge na kadrovsko nezapolnjenih lokalnih policijskih enotah. Prav tako bi policistom pripadel dodatek za pripravljenost, torej za čas, ko bi jih nadrejeni lahko kadarkoli poklicali v službo. Vlada pa bi jim plačala tudi vse opravljene nadure.

Komentarjev 13
  • Lavdan 07:19 25.maj 2012.

    Stranka SDS bi morala iz svojih vrst odstraniti vse bivše komuniste, ker ti v njej predstavljajo peto kolono.

  • francek 07:17 25.maj 2012.

    GROZIJO Z IZTOPI, NEDAVNO SMO PREBIRALI, DA POLICAJI GROZIJO, DA BODO PUSTILI SLUŽBE, PA SE JE PA IZVEDELO, DA SO ODŠLI V POKOJ.

  • MeršolLingvist 07:07 25.maj 2012.

    Dvorni norčki morajo bit na vsakem dvoru.