Slovenija
14 ogledov

Policisti ne znižanju plač

Policisti Sinidkat policistov Slovenije
Tako v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) kot v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) nasprotujejo ukrepom, ki jih vlada predlaga za znižanje mase plač. V PSS so v ponedeljek že sklicali stavkovni odbor, ki bo odločal o nadaljnjih ukrepih.

Nadaljnji ukrepi, o katerih bo odločal stavkovni odbor PSS, bodo šli izključno v smer zaostritve stavkovnih aktivnosti v času prihajajočih praznikov. Zdaj je po njihovih besedah "resnično postalo več kot očitno, da je policija v tej državi nepotrebna".

V PSS pojasnjujejo, da bi predlog vlade izrazito posegel v prihodke policistov in nekaterih drugih poklicev, ki izvajajo svoje naloge praktično vse dni v letu. "Še več, navedeni predlog je dobesedno v posmeh in norčevanje iz policistov in zaposlenih v ministrstvu za notranje zadeve in policiji, kjer so v zadnjih petih letih zmanjšali število zaposlenih kar za 12,1 odstotka, ter z učinki zakona za uravnoteženje javnih financ povprečnemu policistu že lansko leto odvzeli deset odstotkov dosedanjih prihodkov," so zapisali.

Tudi v SPS nasprotujejo posegom

Tudi v SPS ostro nasprotujejo vsakršnim linearnim posegom v plače javnih uslužbencev, saj so deli javnega sektorja med seboj različni, pravi predsednik sindikata Zoran Petrovič. "Nekateri deli denimo niso racionalizirali svojega poslovanja, medtem ko smo jih v policiji že izvedli," je dejal za STA.

Policiste bi po njegovih besedah najbolj prizadeli predlagani posegi v dodatek na stalnost, dodatek za delo v nedeljo in med prazniki in v dodatek za čas pripravljenosti na delo, pa tudi v dodatek na stalnost in dodatek na delovno dobo.

Po njegovi oceni ni nobenega razloga, da bi se posegalo v plače zaposlenih na policiji. "Lahko se pogovarjamo le o tem, kako racionalizirati poslovanje," pravi. Ob tem dodaja, da bo nadaljevanje poskusov izvajanja predlaganih ukrepov pripeljalo "v zelo resen konflikt".

"V sindikatu policistov se bomo uprli in z vsemi sredstvi zavarovali položaj zaposlenih v policiji, ker je vsak poseg v plače glede na že izvedene varčevalne ukrepe tako v policiji kot drugih delih javnega sektorja nedopusten in nepravičen," je Petrovič zapisal v sporočilu za javnost.

Včeraj predstavil ukrepe

Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, je sindikatom javnega sektorja v ponedeljek predstavil predlog ukrepov za znižanje plačne mase v javnem sektorju. Vlada predlaga različno znižanje dodatkov za delovno dobo, za stalnost, dodatka za delo ob praznikih in v nedeljo ter za čas pripravljenosti na delo. Prav tako predlaga ukinitev dodatka za akademski naziv.

Poleg tega bi izplačilo sedaj zamrznjenih napredovanj prestavili za eno leto, torej s 1. junija letos na 1. junij prihodnje leto, s čimer bi dosegli še 50-milijonski prihranek.

Komentarjev 3
  • graff 16:56 16.april 2013.

    VIRANT je izvedel provokacijo, naščuval je del ,,folka,, na policiste in to tistega, kamor spada tudi on s svojo DL, saj se ve. Kuštrin iz FIDESA je dejal, ne bomo dovolili posega v dodatke, Nedeljsko, nočno, praznično, sploh pa ne ...prikaži več tistim, ko vse vikende držijo noge v luft in teh je v državi več kot klopov. Podpiram policiste in ostale, medicinsko osebje, reševalce, gasilce in vse, ki zaradi narave dela MORAJO delati takrat, ko drugi veseljačijo, pohajkujejo, se sončijo ali držijo noge v LUFT. Naj gre v LUFT VIRANT in ta vlada.

  • karel 14:11 16.april 2013.

    a res, po mnenju vrlih policajskih sindikalistov policija že špara a res, ko ste lani nategnili vse sindikate in za talca vzeli ZUJF ste dobili denarja več kot vsi drugi, kam ste ga dali? Povečan obseg dela dobi policaj že ...prikaži več samo zato ker ni popolnjena sistemizacije mar ne, kdo je vsa ta leta hodil v penzion pred 50 letom starosti, pa take, pa dajte se no zresnit, edini so policaji, ki imajo v zakonu določen dodatek 60% za delo vposebni enoti, pa nič ne rečem naj ga imajo ampak tako nabijanje mi smo že privarčevali mi gre pa na bruhanje, kaj ste pa privarčevali daj no, ja pa po letu 2016 naj bi vsem policajem priznali višjo šolo pa take, res šparanje je na vidiku, ni kaj.

  • Stolp 14:01 16.april 2013.

    Eeej, pulcaji! Janše ni več na oblasti. Zdaj se ne nasprotuje več. Svojim gospodarjem komunajzarskim morate z repkom pomahat!