Slovenija
1599 ogledov

Policisti o skokovitem porastu beguncev k nam

žica ponoči T. L.
V zadnjih nekaj mesecih je policija v tej statistiki zabeležila tudi povečano število državljanov Rusije.

Policija je lani obravnavala 32.042 nezakonitih prehodov državne meje, kar je več kot trikrat toliko kot v letu pred tem, ko so jih skupaj našteli 10.198 oziroma dvakrat več kot leta 2019. Kot izhaja iz statistike, so se decembra na prvo mesto po številu spet prebili prebežniki iz Afganistana, na vrhu ostajajo tudi državljani Burundija in Indije.

Največji pritisk nezakonitih prečkanj meje so lani beležili na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili dobrih 55 odstotkov vseh primerov, številka pa je več kot trikrat višja v primerjavi z letom prej. Na območju novomeške policijske uprave so beležili nekaj manj kot 30 odstotkov vseh primerov, štirikrat višja številka na tem območju pa je lani presegla 10.000 ilegalnih prebežnikov.

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z letom 2021 povečalo za več kot 450 odstotkov. Skupaj je bilo namreč lani izraženih 31.447 namer, v letu 2021 pa 5650.

Med ilegalnimi migranti je največ Afganistancev, ki so ob koncu leta znova prevzeli prvo mesto, potem ko so bili zadnja dva meseca na vrhu prebežniki iz Burundija. Slednji so v Evropo množično začeli prihajati lani, saj so, tako kot državljani Indije in Kube lahko v Srbijo z letali vstopili legalno, od tam pa so pot nadaljevali proti zahodni Evropi.

Srbija je oktobra odpravila brezvizumski režim za Burundijce, z letošnjim leto pa tudi za Indijce, ki so bili tretji najbolj pogosti ilegalni migranti po številu v lanskem letu, pred tem pa ne enih ne drugih skoraj ni bilo.

Vpliv na statistiko ima tudi vojna v Ukrajini

V zadnjih nekaj mesecih je bilo opaziti tudi povečano število ilegalnih migrantov iz Rusije, tako da so se ti prebili že na šesto mesto. Lani je v Slovenijo iz omenjene države ilegalno vstopilo 1816 ruskih državljanov, verjetno v žeji, da se izognejo vpoklicu za bojevanje v Ukrajini.

Slovenski organi so sicer lani obravnavali tudi 7557 vlog za začasno zaščito, med katerimi so bile skoraj vse sprejete od državljanov Ukrajine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Soljatar 10:54 24.januar 2023.

    rezultati Golobove vlade so pač vrhunski...