Slovenija
8298 ogledov

Policisti opozarjajo pred tem koncem tedna

policija Saša Despot
Policisti svetujejo vsem, naj bodo pripravljeni.

Pomlad in 15. marec sta pred vrati, a policija opozarja vse voznike, naj ne hitijo z menjavo zimskih pnevmatik. Te so po zakonu obvezne le do 15. marca, a so razmere na cestah lahko zimske tudi po tem datumu. Ne nazadnje so prav za ta konec tedna napovedane snežne padavine. 

Policisti ob tem poudarjajo, da je zimska oprema obvezna tudi v zimskih razmerah, ne le v obdobju med 15. novembrom in 15. marcem. "Zimske razmere pa se štejejo v primeru, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta zasnežena, poledenela ali so na njej ledene ploskve," opozarjajo policisti. V takih razmerah morajo vozniki uporabiti zimsko opremo. Mednjo spadajo zimske pnevmatike, nameščene na vseh kolesih, poletne pnevmatike v priboru z ustrezno velikimi snežnimi verigami za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila nad 3.500 kilogramov morajo imeti v opremi še lopato. 

nesreča sneg avto | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Poleg tega je priporočljivo imeti v avtomobilu tudi metlico in strgalo za čiščenje stekel. Preverite pa tudi, da ni guma na brisalcih natrgana ali drugače poškodovana.

V primeru zimskih razmer na cestah je treba temu prilagoditi vožnjo. Voziti je treba počasneje, še bolj previdno in z večjo varnostno razdaljo. 

"Če vozilo v zimskih razmerah nima predpisane opreme, je globa za prekršek 40 evrov. Če se tako vozilo ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti, poleg tega pa se kaznuje še z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami," še dodajajo policisti. 

*Fotografija je simbolična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 07:20 14.marec 2018.

    Naj nehajo strašiti ljudi. Več naj raje preverjajo, zakaj ljudje, ki zapravljajo javni denar, ne obvladajo osnovnih računskih operacij.

  • mirror 19:25 13.marec 2018.

    Jaz vedno menjam gume šele po 1. aprilu, zimske pa nataknem že 15. oktobra. Pozimi se manj vozim, zato se zimske gume manj obrabijo, starajo se pa enako.