Avto
6474 ogledov

Če se zaletiš v garaži, to ni prometna nesreča

Parkiranej v garaži
Kdo bo povrnil škodo, če dva avtomobila trčita v garaži na zasebni površini.

"V garaži pod blokom se je zgodila prometna nesreča, ker je eno vozilo pripeljalo v nasprotni smeri, torej drugače, kot kaže puščica," je povedal bralec. Policisti pa so po njegovih besedah navedli, da nimajo pristojnosti in da lahko le napišejo samo zapisnik.

Bralca je zanimalo, kdo bi povrnil škodo, če se voznika ne bi mogla sporazumeti o tem, kdo je kriv za dogodek. 

Lahko se dogovorita brez policije

Na policiji pojasnjujejo, da gre za dogodek, ki po definiciji zakona o pravilih cestnega prometa ni prometna nesreča, ker se ni pripetila na javni površini. "Ampak v praksi se za udeleženca takšnega dogodka kaj dosti ne spremeni, v primerjavi s prometno nesrečo," pojasnuje Vesna Drole iz Generalne policijske uprave in dodaja, da "če pri tem nastane samo premoženjska škoda, se udeleženca lahko sama dogovorita."

Če ni sporazuma, policija napiše zapisnik

V primeru, da to ni mogoče, pa udeleženca pokličeta policijo, ki o dogodku napiše uradni zaznamek s svojimi ugotovitvami. "Škodo udeleženca enako uveljavljata na zavarovalnici, ki si pridobi omenjeni uradni zaznamek policije," je še pojasnila predstavnica policije.

V primeru, da pri trčenju nastanejo telesne poškodbe, pa dogodek obvezno obravnava policija.

Parkiranje v garaži | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 11
  • floki 08:07 26.februar 2018.

    zasebna površina je lahko dana v javno uporabo ali pa ne. Primer: parkirišče neke trgovine je zasebna površina in je dano v javno uporabo, saj je dostopen vsem, tudi če je dostop omejen z zapornico lahko vsak ''janez'' pride na ...prikaži več parkirišče. drugače pa je na zasebnih parkiriščih, kjer je dostop mogoč samo določenim osebam, naprimer zaposlenim v nekem podjetju ali stanovalcem bloka, drugi pa na to parkirišče ali garažno hišo ne morejo priti. V teh primerih gre za zasebno površino..

  • Žurnalček 07:10 26.februar 2018.

    Jaz sem odprl vrata v Bauhausu -drive in- in zadel mimovozečega . Brez problemov z medsebojnim dogovorom o povzročitelju .

  • floki 17:36 25.februar 2018.

    dej Ivo ne bit pameten, če ne veš o čem govori članek..