Slovenija
384 ogledov

Policisti so se dogovorili, da bodo ministra ustavili in ga poskušali ujeti pijanega

Boris Koprivnikar Anže Petkovšek
Fotografije "jeznega policista" dokazujejo, da so se lani novembra policisti, vključno z več predstavnikov sindikata SPS, dogovarjali za ustavitev ministra Borisa Koprivnikarja, da bi ga ujeli pijanega za volanom. Policija bo postopek zoper policista obnovila, minister pa pravi, da policiji kot organu povsem zaupa.
V nedeljo ponoči, 29. novembra, so policisti na stranski cesti ustavili ministra Borisa Koprivnikarja, a kot je posumil tudi sam, nadzor nad njim ni bil povsem naključen.
 
Policisti lovili Koprivnikarja | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Fotografije pogovora več policistov, med njimi je več sindikalistov Sindikata policistov, vključno s šefom Zoranom Petrovičem, ki nam jih je poslal vir, dokazujejo, da so ne le vedeli za nastop ministra v škofjeloškem baru, ampak da so nadzor nad njim načrtovali. Dežurna enota pa naj bi ga celo čakala.
 
Skupina se je pogovarjala o tem, kakšen avtomobil vozi minister in koliko alkohola je popil ter da ga bodo počakali po nastopu v Škofja Loki. 
 
Policisti lovili Koprivnikarja | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Spomnimo, da je po neuradnih informacijah Koprivnikar napihal 0,12 g/l alkohola v krvi, kar je v okviru dovoljene meje. To potrjuje tudi fotografija alkotesta, ki jo je v skupino policistov, ki se je o načrtu pogovarjala, poslal eden izmed policistov. Kot nakazuje pogovor skupine, pa naj bi o "rednem nadzoru" posumila tudi policijska postaja Škofja Loka, od koder naj bi poklical komandir policijske postaje dežurno enoto in vprašali "kaj je delala nočna patrulja".
 
V razpravi je sodeloval tudi sindikalist Petrovič, ki je posredoval fotografije ministrovega avtomobila in navedel, da bo to najboljše "darilo za obletnico SPS". Petrovič se je danes odzval le s pojasnilom, "da on ni naročil ničesar". Razprava pa naj bi tekla o več različnih stvareh, na vprašanje, ali ne gre za zlorabo pooblastil, pa je navedel, da ne. Odstopiti za zdaj ne namerava.
 
Petrovič je v kasnejšem sporočilu nato še navedel,"da je namen takšnih pisanj diskreditacija sindikata in predsednika sindikata s popolnoma neresničnimi izjavami ali prilagajanjem posameznih aktivnosti, ki jih sindikat izvaja v okviru svojih pristojnosti." Obsežneje naj bi se odzval še jutri.
 

"Slovenija takšnih policistov ne potrebuje"

Dogovor | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Anonimni policist, ki nam je fotografije poslal, je zapisal, da se je za takšen drastičen korak  odločil zaradi tega, ker meni, da so policisti zadnji, ki bi si lahko privoščili takšne konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju.

"Prav tako mislim, da je sindikat tisti, ki bi moral bedeti nad moralnim delovanjem policistov, ne pa, da je sam organizator dejavnosti, ki so bolj podobne tistim iz filmov o italijanski in ameriški mafiji, ki je izsiljevala in grozila poštenim politikom in drugim. Slovenska policija si takšnega sindikalnega dela ne zasluži, Slovenija pa takšnih policistov ne potrebuje."

Celotno sporočilo "jeznega policista" si lahko preberete na tej povezavi.

Na podlagi novih podatkov bodo postopek zoper policista obnovili

Policijska uprava Kranj je na podlagi komentarja Koprivnikarja, ki je sumil, da so policisti nanj čakali, odredila interni nadzor, a nepravilnosti naj ne bi ugotovili. Takrat je tako obveljalo, da naj bi ministra ustavili naključno, med tem ko sta posredovala na neinterventno prijavo o povišanem hrupu na drugi lokaciji.
 
S Policijske uprave Kranj pa nam je danes njen predstavnik Bojan Kos sporočil, da je bil zaključek preiskave rezultat takrat zbranih podatkov. Postopek pa se bo zdaj na podlagi pred kratkim pridobljenih novih podatkov zato nadaljeval.
 
Ob tem so na PU Kranj zapisali še, da vsa ravnanja, ki bi bila v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela absolutno obsojajo in se od njih z ničelno toleranco distancirajo, ker pomenijo grob poseg v organizacijsko integriteto in povzročajo škodo policiji, ki se zavzema za spoštovanje visokih etičnih in moralnih načel ter zagotavlja ustavne in zakonske pravice vsem ljudem pod enakimi pogoji. "Na tem stališču bomo dosledno vztrajali še naprej in tudi v tem konkretnem primeru."
 

Koprivnikar: Nova dejstva žalostijo, ker mečejo slabo luč na odlično delo policistov

Minister Koprivnikar se ja na anonimno pismo odzval na novinarski konferenci, kjer je pojasnil, da ga "nova dejstva žalostijo, ker mečejo slabo luč na odlično delo policistov, ki se soočajo z izjemno težko situacijo. Žalostijo me, ker se določena skupina zaradi delovanja posameznikov diskreditira. Žalosti me, ker to meče slabo luč na vse javne uslužbence".

Minister je dodal, da policiji kot organu popolnoma zaupa, a da se v vsaki organizaciji se pa najdejo posamezniki, ki skušajo uporabiti svoj položaj za neke druge interese: "Prepričan sem, da bo policija razkrila in sankcionirala te posameznike."

Obvestili državno tožilstvo

"Na podlagi navedb v anonimnem pismu in korespondence, razvidne na družbenem omrežju, vse navedbe podrobno preverjamo in smo o njih že obvestili Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Glede na ugotovitve pa bomo ustrezno ukrepali tudi v policiji," pa je sporočil prvi mož policije Marjan Fank, ki ob tem izpostavlja, da sindikalna prizadevanja za izboljšanje delovnih razmer in statusa policistov, vendar znotraj zakonskih okvirov.
 
"Morebitne zlorabe sindikalnega poslanstva so nedopustne, v nasprotju s kodeksom policijske etike, predstavljajo pa tudi kršitev določb kolektivne pogodbe za policiste, zato tak način ravnanja ostro obsojamo," je še v izjavi za javnost sporočil Fank.
 

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 47
  • Janez Kobe 20:26 06.marec 2016.

    Policija ima prav-tudi ministri ne smejo delati kar bi hoteli Direktor policije bi moral zagovarjat stati na strani sodelovcev ne pa na str.ministra ja naredil je prekršek ni bil službeno morda............. .

  • Žurnalček 15:02 04.marec 2016.

    Hvala bogu , da so ga , žali se Čiftarski vladi v Prištini !

  • Žurnalček 15:01 04.marec 2016.

    Zaveden in pošten Slovenc , je ustavil protizakonita dejanja Srbend ! Kaj je tle narobe ? Mogoče si tudi ti na ić , da izdajaš Slovence !