Slovenija
19 ogledov

Policisti ukrepali zoper svoje ljudi

Žurnal24 main
Policija. Za identifikacijo mladih na sredinih izgredih bodo uporabili medijsko gradivo. Na slednje se sicer vedno ne odzovejo; so pa ukrepali na podlagi zadnjih fotografij policistov na Zurnal24.si.

Primer 1: marca smo objavili članek o M. V., ki je v oddaji Trenutek resnice priznal več kaznivih dejanj. "Mi v tem primeru ne moremo nič storiti. Uradni govor je lahko takšen, kakršen je. Na podlagi tega ne moremo reagirati. Mora biti neka podlaga, nekaj več: recimo, da bi omenil neke podrobnosti dogodka in bi policisti to slišali," nam je takrat pojasnil Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Primer 2: Objavimo fotografijo policistov, ki parkirajo pod znakom, ki izrecno prepoveduje parkiranje. S PU Ljubljana dobimo pojasnilo, da so policisti v neposredni bližini izvajali zakonsko določene naloge s področja javne varnosti (bili so na ministrstvu za delo v času gladovne stavke delavcev kočevske Prenove, op. p.). Na Financah pa objavijo fotografije, ki prikazujejo več nepravilno parkiranih vozil ob policijski postaji na Trdinovi ulici v Ljubljani. "Takrat policisti in redarji kljub našim klicem zadeve niso želeli preveriti, še več, policista, ki smo ju srečali v neposredni bližini, sta odgovorila, da Trdinova pač ni v njuni pristojnosti," so zapisali na Financah.

Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Adlešič pa nam je danes dejala: "Najmanj, kar se je zgodilo, je, da so bili policisti opozorjeni na upoštevanje določil. Tudi na Trdinovi ulici tako mestno redarstvo kot tudi policisti nadzorujejo dogajanje in na napačno parkiranje dajejo obvestilo."

Policistu plačilni nalog
Primer 3: Konec aprila objavimo fotografije policistov, ki so parkirali na mestih za invalide. Kot pravi Adlešičeva, so na podlagi fotografij v člankih Policisti brezbrižni do invalidov in Vsi bi parkirali na mestih za invalide tudi ukrepali. "Policist je za napačno parkiran avtomobil dobil plačilni nalog. Problem parkiranja v Ljubljani je za vse enak."

Dodaja, da so na podlagi fotografij, objavljenih v medijih, policistom do zdaj po zakonu o prekrških vedno izrekli (vsaj) opozorilo. Dijake in študente, ki so v sredo uničevali parlament, pa bodo doletele strožje sankcije. Tovrstna kazniva dejanja namreč ureja zakon o kazenskem postopku. "In tu je bistvena razlika – v postopkih," pravi Adlešičeva.

Kot so policisti včeraj sporočili javnosti, mladim za ta kazniva dejanja grozi več let zapora.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.