Slovenija
285 ogledov

Policisti v prihodnje le z diplomami

predstavitev kandidata za ministra Benjamin Kovač
Gorenak. Policist lahko samo z višjo izobrazbo.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak se po naših informacijah nagiba k ukinitvi šole za policiste. Ta je naslednica nekdanje srednje policijske šole v Tacnu, od leta 1999 do lani pa je šola delovala kot enota znotraj policijske akademije. Izobraževala je odrasle z različnimi poklici, ki so želeli postati policisti. Po opravljenih 18-mesečnih šolskih programih so se nato lahko zaposlili kot policisti, pretežno na manjših policijskih postajah.

Potrebna bo višja izobrazba

Gorenakov predhodnik, minister Aleš Zalar, je takšno šolanje za policiste ukinil. Tik pred odhodom, 23. januarja, je namreč odredil, da takšno izobraževanje ne zadostuje in da bodo bodoči policisti ta poklic lahko opravljali le, če si bodo pridobili višješolsko izobrazbo.

“Z ukinitvijo starega programa za osnovni poklic policista je šola za policiste torej res povsem odveč. Čeprav bi ta še vedno lahko dodatno usposabljala policiste, ki so pristojni za nadzor državne meje,” je neuradno slišati iz policijskih vrst. “Višješolski program, ki je bil potrjen sredi lanskega novembra, pa se bo lahko izvajal le na višješolski ustanovi. To pa je višja policijska šola, ki poleg srednje šole deluje kot druga enota znotraj policijske akademije. V višji šoli v dvoletnih študijskih programih se že zdaj posamezniki šolajo za višje policiste, inšpektorje in denimo pomočnike komandirjev policijskih postaj,” dodaja naš vir.

Po novem višješolskem programu bi se na akademiji sicer bodoči policisti začeli izobraževati šele v prihodnjem študijskem letu.

Usoda še ni zapečatena

“Usoda policijske akademije bo znana, ko bomo zbrali vse potrebne podatke. Prav tako bodo potem znane nadaljnje odločitve o izobraževalnih programih, ki jih izvaja akademija,” pravijo na ministrstvu. Pospešeno namreč preverjajo, katera delovna mesta so v policiji nepotrebna in katera bi bilo treba ukiniti. Neuradno jih bo precej odveč prav na policijski akademiji. Minister Gorenak se sicer odkrito zavzema za to, da bo celo osnovno policijsko delo v bodoče mogoče opravljati le z višješolsko izobrazbo. “Treba bo postaviti prehodno obdobje, v katerem si vsi tisti s srednjo šolo pridobijo višjo izobrazbo,” je odločen.

Komentarjev 21
  • mumbly 22:17 04.april 2012.

    Policist s fakultetno izobrazbo, pomočnik komandirja postaje magister, komandir postaje z doktoratom, inšpektor na upravi z dvema doktoratoma, direktor policije s tremi doktorati in minister z dokončano osnovno šolo. ( V primeru, da bi bil Simčič v SDS, bi bilo ...prikaži več to čisto možno) Ta država je vedno bolj neresna. Še za srednješolsko izobražene policaje nima denarja, kje ga bo dobila za fakultetno izobražene, če bo sploh kdo hotel biti policaj.

  • secufin 10:17 12.marec 2012.

    Mogoče bi bilo prav! Samo ne z diplomami iz Fakultete za varnostne vede, ker če prebirate diplome policistov vam izpadejo lasje!

  • Trsten 10:06 12.marec 2012.

    Kakšen karakter si, če hočeš biti policist v Sloveniji. Če imaš dokaj močen EQ/ emocija/ potem pozabi da boš policist. Biti moraš neusmiljen tudi do prijateljev.Policisti naj bi pomagali ljudem na sveti in ne da jih kaznujejo na vsakem koraku.