Slovenija
734 ogledov

Policisti v stavko. Izvedli jo bodo na ta način.

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Policisti opozarjajo na neizpolnjevanje zavez vlade.

Policisti bodo v ponedeljek izvedli štiriurno opozorilno stavko, s katero bodo opozorili na neizpolnjevanje zavez vlade iz stavkovnega sporazuma s policisti iz leta 2018. Stavko bodo začeli ob 8. uri in končali opoldne. Potekala bo tako, da bodo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila.

Štiriurno opozorilno stavko so napovedali v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), se ji pa ne bodo pridružili v drugem od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, Policijskem sindikatu Slovenije (PSS). Menijo namreč, da so stavkovne zahteve iz sporazuma z vlado trenutno "v reševanju in ustrezno pravno zavarovane", stavka pa zato v tem trenutku nesmiselna. Opozarjajo tudi, da vlada po padcu nima več pooblastil za sklepanje novih, zavezujočih dogovorov.

Ne glede na to pa v SPS pravijo, da bodo v ponedeljek stavkali vsi policisti in policistke. Ena od oblik stavke bo, da bodo policisti z zakonom predpisane naloge izvajali še bolj temeljito. Tako nameravajo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila.

prisega pomožnih policistov Štiri ure Slovenija Policisti v opozorilno stavko

Zahteve

Od vlade v sindikatu med drugim zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji.

Med drugim namreč opozarjajo, da je rok za izdelavo analize zahtevnosti delovnih mest potekel sredi decembra, tudi pri vladni zavezi za vzpostavitev kariernega sistema po letu dni pogajanj po njihovih navedbah niso prišli nikamor.

Za ureditev razmer v policiji sindikat predlaga pripravo in sprejetje interventnega zakona, ki bi zajezil kadrovsko krizo in povečal zanimivost poklica med mladimi. Pri slednjem med ukrepi predlagajo spremembe na področju stanovanjske politike, ureditev povračila stroškov prevoza na delo, višji regres za prehrano, denarne nagrade ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, štipendiranje dijakov in podobno.

Vlada drugače

Na ministrstvu za notranje zadeve medtem menijo, da je večina stavkovnih zahtev sporazuma s policijskima sindikatoma realiziranih. Bodo pa nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki, so napovedali 21. januarja, ko je sindikat napovedal stavko.

V SPS pravijo, da od napovedi stavke do danes s strani odgovornih v državi niso prejeli še nobenega odziva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:17 03.februar 2020.

    [ Potekala bo tako, da bodo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila. ] Ne moreš verjet 😂, delali bodo svoje delo in pazi to, temeljito. Skrajni čas je, da se naredi red na policiji ...prikaži več in cepcem pove kaj je njiihovo delo, ali pa nagnat na borzo. Škode ne no nobene, delajo to kar znajo, nič. Izjemam so, zato se jim opravičujem.

  • ode 06:44 03.februar 2020.

    Naj stavkajo tako, da bodo vztrajali na delovnem mestu in delali noč in dan, brez prestanka, do onemoglosti. Tudi do smrti, če ne bodo uslišani. Zakaj vsi stavkajo tako, da počivajo? Bodo kljub stavki in nedelu dobili plačan prevoz na ...prikaži več "delo", nekateri v višini plače, kot če delajo?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 04:16 03.februar 2020.

    Zakaj na tak način ne stavkajo policisti, ki "skrbijo" da je "zelena meja" le simbolična ?!