Slovenija
2385 ogledov

Policisti vložili tožbo zoper Hojsa

Aleš Hojs Ministrstvo za notranje zadeve
Šlo naj bi za kršitev sindikalnih pravic.

Policijski sindikat Slovenije je danes preko odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji na pristojno državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in direktorja urada za organizacijo in kadre na notranjem ministrstvu Roberta Kosa. Očitek se nanaša na kršitev sindikalnih pravic.

Kot so v sindikatu zapisali na svoji spletni strani, so ovadbo zoper omenjena vložili zaradi sumov storitve kaznivih dejanj kršitve pravic do sodelovanja pri upravljanju in kršitve sindikalnih pravic ter zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma pomoči pri storitvi omenjenih kaznivih dejanj.

Onemogočanje pogojev za sindikalno delo

Pojasnili so, da ministra in direktorja omenjenega urada sumijo, da sta v času od 1. januarja 2022 dalje namerno in zavestno kršila kolektivno pogodbo za policiste v delu, ki se nanaša na zagotavljanje pogojev za sindikalno delo.

Pri tem pa sta "z ravnanji oziroma dejanji povzročila oviranje in onemogočanje delovanja organov Policijskega sindikata Slovenije ter s svojim vplivom oziroma izrabo uradnega položaja prizadejala škodo voljenim in imenovanim sindikalnim zaupnikom in samemu sindikatu", so zapisali.

Hojs očitke zavrača

Minister Hojs je za POP TV dejal, da želijo zgolj, da sindikalni zaupniki poleg sindikalnega dela opravljajo tudi policijsko delo, če pa tega ne želijo, se pa lahko odločijo, "da bodo svoje delo opravljali le profesionalno, kot sindikalisti". A tega ne želijo, je dodal. Ob tem je po navedbah omenjene televizije tudi ocenil, da gre za predvolilni nastop v imenu levega političnega pola.

V sindikatu pravijo, da so tovrstne očitke pričakovali. Menijo, da minister in njegovi sodelavci kršijo kolektivno pogodbo. Cilj pa je, kot je za POP TV dejal Rok Cvetko, "prizadejati škodo sindikalnim zaupnikom, tudi na način, ki po našem mnenju ni zakonit".

Novice: Pri nas. Streljal v avto. Slovenija Slovenija Pozor, policija v novo akcijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
 • Naklonsky 13:30 20.april 2022.

  Butast sindikat. Sindikat se bori za plače in delavske pravice, ne pa za politično promocijo svojih šefov! In butast narod, da tega ne vidi!

 • Avatar Leon
  Leon 07:51 20.april 2022.

  Hojs mora kazensko odgovarjati enako kot vsi ostali poslanci ,ki so DVE LETI ZATIRALI SLOVENSKI NAROD .

 • albert6 07:36 20.april 2022.

  BUTL praznoveren še žandarji te ne marajo