Slovenija
30548 ogledov

Policisti začenjajo z novo akcijo

Policija nadzor prometa Andrej Leban Fotografija je simbolna.
Trajala bo do konca tega tedna.

Začenja se nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki bo trajala od danes do konca tedna. Namenjena je opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom, saj ta dokazano rešuje življenja, zavedanje voznikov o pomenu njegove dosledne uporabe pa je še vedno prenizko, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP).

Preventivno akcijo vodi AVP v sodelovanju s policijo. Namenjena je opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti, ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

V prvih treh mesecih letos je namreč policija po začasnih podatkih ugotovila že 12.460 primerov neuporabe varnostnega pasu. Posebej zaskrbljujoče pa je, da so v tem času ugotovili kar 1265 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih.

Otroci so najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice, zato je odgovornost vsakega odraslega voznika, da poskrbi za njihovo pripenjanje in varen prevoz, obveščajo na agenciji.

Uporaba varnostnega pasu zmanjšuje možnost najhujših posledic pri trku

Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2021 je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala 56 odstotkov, kar je najmanj v zadnjem petletnem obdobju. Od 32 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 18 uporabljalo varnostni pas. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal kar 41 odstotkov.

Od skupaj 139 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov jih je 111 oz. 80 odstotkov uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje poškodovanih voznikih, saj jih je varnostni pas uporabljalo 94 odstotkov. Pri 11 umrlih potnikih v osebnih vozilih pa je bila stopnja uporabe varnostnega pasu 46-odstotna.

Po trenutnih podatkih za letos (do 26. marca) jih med sedmimi umrlimi vozniki 43 odstotkov ni uporabljajo varnostnega pasu. Med huje poškodovanimi vozniki jih je pas uporabljajo 84 odstotkov, med lažje poškodovanimi pa 92 odstotkov.

Varnostni pas | Avtor: AVP AVP

Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih, opozarjajo na agenciji.

Agencija in policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših prometnih nesrečah je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.

V času akcije bo AVP po vsej Sloveniji razdelila informativna gradiva, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. V akciji sodeluje 75 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Poleg tega bodo izvajali preventivne dogodke, v okviru sofinanciranja projektov nevladnih organizacij bodo podprli tudi njihove aktivnosti ter opozarjali voznike in potnike na nujnost uporabe varnostnih pasov z medijskimi aktivnostmi.

Dodatne aktivnosti bodo potekale tudi v okviru projekta Pasavček, v katerem letos sodeluje 1316 šolskih oddelkov in skupin, kar pomeni več kot 25.000 otrok.

Julija pa bo AVP izvedla dodatno preventivno akcijo. Tedaj bo vsaka policijska uprava izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti izvajali ob rednem delu.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • pravičnik77 21:45 04.april 2022.

  Problem je v tem, ker si akcije zmišljuje Svet za preventivo v cestnem prometu, dejansko pa jih izvaja policija, kje so policijski inšpektorji sami toliko nesposobni, da bi se uprli diktatu birokratov. so policisti na terenu bolj pametni (no ja, ...prikaži več ne vsi). Bo pa IJJ in njegov oproda Hojsek zadovoljen, da bosta lahko denarce štela. Najbolj jih boste zafrnili tako, da ne kršimo predpisov...

 • eminenca 15:29 04.april 2022.

  inkasanti z novo akcijo ... kot po starem

 • Avatar Leon
  Leon 13:48 04.april 2022.

  Delo policije je ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI DRZAVLJANOV 24 UR NA DAN ! Takšne akcije so dokaz ,da tega ne počnejo vsak dan ! Torej jih bomo plačali urno kot čistilke .