Slovenija
62 ogledov

Policisti žalujejo za kolegom

Streljanje na policista v Litiji Saša Despot
Policist, na katerega je v petek streljal vojak, je nekaj po 13. uri podlegel posledicami poškodb. Kolegi zbirajo denarno pomoč za družino pokojnega.

Policist Damijan Kukovič je nekaj po 13. uri v ljubljanskem kliničnem centru umrl zaradi posledic petkovega streljanja v Litiji, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Na policista je v petek streljal vojak, po tem, ko je njegov avtomobil ustavil na redni prometni kontroli. Zadel ga je v glavo. Vojak ni imel službenega orožja

"Vse želje in upanje celotne policije in slovenske javnosti, da bi ranjeni policist le okreval in se vrnil v krog družine in sodelavcev, se tokrat žal niso uresničile," so v sporočilu za javnost zapisali na policiji. Generalni direktor policije Stanislav Veniger je povedal, da je "današnji dan, dan žalovanja": "Povezujejo nas tudi številne zgodbe in osebni spomni, zaradi česar še bolj čutimo z družino umrlega policista, ki je moral mnogo prezgodaj zapustiti svojo družino samo, zato, ker je opravljal svoje delo."

Veniger je izpostavil še, da so tudi žaljivke, zmerjanje, grožnje, napadi in v skrajnih primerih tudi streli del poklica policista. "Dejstvo je, da v nepredvidljivih primerih, kot je bil petkov, policistu ne bi pomagala niti najboljša oprema. A ne glede na to, bi bilo edino prav, da bi imeli naši fantje in dekleta najboljšo možno zaščitno opremo, mnogo boljše pogoje za delo, predvsem pa mnogo boljše plačilo. Kajti varnost je neprecenljiva, tega se zavemo šele, ko je ta ogrožena. Neštetokrat smo na to opozorili vodstvo države, politiko. Enostavno ni prav in ni pošteno, da moramo zaposleni v policiji do skrajnosti in v svojo škodo varčevati in plačevati račune preteklega neodgovornega delovanja posameznikov, tudi na visokih položajih."

"Nobena akcija ni pomembnejša od življenja!"

Zaradi njegove smrti in kot pravijo sami "cehovske in družinske tragedije" pa so osebno prizadeti njegovi sodelavci in ostali policijski kolegi. "Kljub minimalnim možnosti, da Damijan preživi, smo vseeno do zadnjega upali na najboljše. Zgroženi smo nad grozljivim dejanjem, iz katerega je razvidno, da je imel storilec jasen namen ubiti policista. Pričakujemo, da bodo pravosodni organi zoper storilca ustrezno ukrepali," poudarjajo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Zdaj bodo storili vse, da pomagajo bolečino ob izgubi očeta, partnerja in sina, čimbolj olajšati njegovi družini. "Na Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in policijo smo že poslali urgenco, da se vendarle sprejme pravilnik, ki bo družini in otrokom omogočil pravice iz Zakona o organiziranosti in delu v policiji. Prav je, da se v takih primerih sistemsko poskrbi za minimalne pravice za prizadete družine, ker izgube človeka ni mogoče nadomestiti," dodajajo.

"Za posledicami gnusnega in neopravičjivega zločina je umrl policist, član Policijskega sindikata Slovenije," je zapisal Radivoj Uroševič, predsednik PSS in družini pokojnega policista in vsem sodelavcem izrekel sožalje. "V PSS bomo takoj pristopili k urejanju vseh formalnosti, da bomo v teh težkih trenutkih pomagali družini pokojnega," še pravi Uroševič.

Predsednik republike Borut Pahor je družini policista Damijana Kukoviča, ki je umrl med opravljanjem dolžnosti, v pismu izrekel najgloblje sožalje ob njihovi izgubi. Zapisal je, da je policist Kukovič svoje delo posvetil varovanju življenj drugih, žal pa pri opravljanju svoje dolžnosti ni mogel obvarovati lastnega. Sožalje je izrazil tudi notranji minister v odhodu Gregor Virant. "Na ministrstvu za notranje zadeve smo pretreseni zaradi izgube sodelavca in zaradi brutalnosti dejanja, ki se je končalo na tako tragičen način," so še povedali izpostavili na ministrstvu za notranje zadeve.   

Policiste in vse zaposlene na MNZ in v Policiji poziva, da pri delu najprej poskrbnijo za svojo varnost in varnost sodelavcev. "Noben ukrep, nobena akcija ali dana navodila niso pomembnejša od življenja naših sodelavcev. Vsaka napotitev na kraj dogodka naj bo temeljito pretehtana in dobro organizirana," poziva Uroševič.

V bolnici tudi strelec

Spomnimo, mlajši voznik je policista ustrelil, ko ga je ta ustavil med kontrolo prometa v Litiji. 35-letnega policista so nato s helikopterjem pripeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana in ga operirali.

V isti bolnišnici je tudi strelec. Nanj je streljal drugi policist, ki je bil prav tako na kraju dogodka. Njegove poškodbe naj ne bi bile hujše. V bolnišnici je pod nadzorom policistov 24 ur na dan.

Vojak s psihičnimi težavami

Izkazalo se je, da je storilec pripadnik SV, iz njegovega zapisa na spletnem blogu pa izhaja, da ima psihične težave. Pisal je tudi o šikaniranju v SV, ki pa je te navedbe zanika. Potrdili pa so, da je bil vojak že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil dalj časa na bolniški in ni imel dostopa do orožja. Predpisi pa ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav, pravijo v vojski.

A v Sindikatu vojske, obrambe in zaščite poudarjajo, da skupaj z ostalimi sindikati na Ministrstvu za obrambo že dolgo opozarjajo na domnevne nepravilnosti v SV. "Nihče od obveščenih, niti načelnik Generalštaba SV (NGŠSV), minister za obrambo, vlada, poslanci, predsednik republike, parlamentarni odbor za obrambo, niti državni organi oziroma vse ostale pristojne institucije, niso storili še ničesar, preprečili ali naredili, da bi se karkoli negativnega, kar je bilo ugotovljenega, spremenilo v pozitivno," trdijo na omenjenem sindikatu.

Za tragedijo zato ne krivijo le strelca, 26-letnega vojaka Dušana Petrovčiča. "Del odgovornosti nosijo vse institucije v Sloveniji, ki so prejele opozorila sindikatov MORS, prijave in prošnje za ukrepanje. Čeprav sedaj obžalujejo in obsojajo dejanje, do sedaj še niso naredile ničesar. Pričakujemo, da bodo institucije upravičile svoj obstoj in izvedle dolžnost ter ustrezne neodvisne postopke preiskave, pri čemer nikakor ne opravičujemo dejanja, ki ga je storil pripadnik," dodajajo.
 

Komentarjev 18
  • ficrazom 23:38 25.avgust 2014.

    Ja, ampak tole ni bila nesreča. Bistvena razlika.

  • francek 20:38 25.avgust 2014.

    Veliko je poklicev, kjer delavci pri nesrečah pri delu izgubijo življenje pa ne zganjajo takega pompa in zaradi tega ne zahtevajo in ne izsiljujejo svojih delodajalcev, se pač zavedajo, da je njihovo delo nevarno. Policaji če vam delo ne ustreza ...prikaži več pojdite delat v gospodarstvo.

  • c193df6ac9e559b553d147e7fd3d0a9552b4ad05 20:05 25.avgust 2014.

    upaj da se kaj takega tebi ne zgodi bolnik!!!