Slovenija
133 ogledov

Političen, ne strokoven predlog

Ali videokamere ne meji predstavljajo dodano vrednost ali ne, bi morala presodit Žurnal24 main
Policija meni, da videokamer na meji trenutno ne potrebujemo.

˝Menim, da videokamer na meji trenutno ne potrebujemo,˝ je bila jasna Melita Močnik, vodja oddelka za izravnalne ukrepe na generalni policijski upravi. Novinarji smo jo za komentar predloga goriške občine izzvali ob predstavitvi novogoriške policijske postaje za izravnalne ukrepe, ki v dveh mesecih po uvedbi schengenskega režima na slovensko-italijanski meji ni opazila povečane čezmejne kriminalitete.

Postavitev kamer bi morala biti po pojasnilu Močnikove opravljena v skladu z nacionalno zakonodajo, ki pa je v Sloveniji glede pogojev, zakaj in kam bi se lahko postavile, zelo restriktivna. Sistematičnega nadzora notranje meje pa po njenih besedah ne dopušča niti schengenski zakonik. ˝Nadzor na notranjih mejah ne sme imeti oblike sistematičnega mejnega nadzora, ampak mora biti povezan z določenimi analizami tveganja oziroma operativno problematiko.˝

Na generalni policijski upravi s pobudo sicer še niso bili uradno seznanjeni. ˝Vsekakor bi se morali s policijo kot strokovno službo o tem najmanj posvetovati, če že ne bi mi odločili, ali so kamere dodana vrednost ali ne,˝ meni Močnikova.

Da goriška občina pobude ni uskladila s tamkajšnjo policijo, je potrdil tudi goriški kvestor Claudio Gatti, ki nad predlogom ni navdušen, saj naj ne bi bilo jasno, kakšen je njegov cilj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.