Slovenija
20 ogledov

Politične kupčije uvod v kaos

policist Boštjan Tacol
Javni sektor. 81 odstotkov vseh uslužbencev ima napačno plačo. Napoved. Ker je Pahor popustil policistom, ekonomisti napovedujejo kaos, “saj zahtevam ne bo konca”.

Potem ko je vlada popustila zahtevam policistov in jim odobrila plačne dodatke, po neuradnih informacijah svoje zahteve pripravljajo še vsaj štiri skupine javnih uslužbencev, zaradi česar odhajajoča ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs že govori o “rušenju enotnega plačnega sistema”.

Medtem njegova analiza, ki jo zapušča svojemu nasledniku Borutu Pahorju, razkriva, da ima tako imenovani Virantov plačni sistem niz nepravilnosti.

Konec plačne reforme

“Gre za popolnoma nesistemski pristop,” pravi Pavlinič Krebsova. Kot poudarja, je bilo sindikatom obljubljeno, da se bodo vsi posegi v plačni sistem, denimo odprava plačnih nepravilnosti, sprejemali v socialnem dialogu.

Kot razkriva analiza, je namreč več kot 144 tisoč javnih uslužbencev uvrščenih v napačen plačilni razred. Pavlinič Krebsova tudi zaradi obljub, danih Evropski komisiji, meni, da je neustrezno, da se bo z dodatki večala skupna masa plač.

Sporni dodatki

Uvedba policijskega dodatka za stalnost je po njenem mnenju sporna, ker bi ga le oni dobivali v višini 0,5 odstotka od osnovne plače, vojaki in cariniki pa dobivajo po 0,33 odstotka. Dodeljevanje položajnih dodatkov so ravno lani zaradi krize omejili.

Namesto 11.800 uslužbencev jih ga prejema le še 9.008, s tem pa je bilo prihranjenih 700 tisoč evrov. A analiza kaže tudi, da je bilo v celotnem javnem sektorju lani vseeno deset odstotkov več izplačil za delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela.

Pavlinič Krebsova obenem opozarja še na tretji dodatek policistom: “Dodatek za delo prekrškovnega organa je nov. Ne določa ga ne zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne kolektivna pogodba.” Če bi obstajal, bi ga morali po njenem mnenju prejemati tudi zaposleni na davčni in carinski upravi ter upravnih enotah in inšpektorji.

virant saÅ¡a despot t | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
MINI INTERVJU: Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo

Ali popuščanje policistom predstavlja konec enotnega plačnega sistema v javnem sektorju?
Enotnost sistema, ki ga je leta 2002 naredil Drnovšek, uveljavila pa Janševa vlada, se ruši. To je katastrofalna napaka, saj so se tri vlade devet let trudile ohraniti enoten plačni sistem.

Pričakujete, da bodo svoje zahtevali tudi drugi javni uslužbenci?
Zagotavljam, da bomo prišli nazaj v stanje plačnega stampeda. Vsak del javnega sektorja lahko zahteva dvig plač, in to se nikoli ne konča. To smo videli že med letoma 1996 in 2002, ko je novi plačni sistem to zaustavil.

To je skrajno neodgovorno in je rezultat nenačelnih političnih kupčij. Verjetno je bila to cena, da LDS ostane v koaliciji. To bo državo drago stalo, saj delajo politične kupčije na račun davkoplačevalcev in javnega interesa. Zdaj se lahko odpre pandorina skrinjica.

"Vlada s tem odprla pandorino skrinjico"

Bogomir Kovac BOBO | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Bogomir Kovač, ekonomist
Vprašanje je, ali bo vladi uspelo zaustaviti možne zahteve. Po mojem mnenju ne, ker je s tem odprla pandorino skrinjico. To je začetek konca te matrike plačnih razmerij.

Gre seveda za povsem neprimerno ravnanje in preboj, ki za sistem ni dober. Ne računam pa, da se bodo v teh razmerah zgodile hitre in zelo dramatične spremembe oziroma večje politične in finančne eskalacije.

Jože Mencinger (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Jože Mencinger, ekonomist
To, da je popustil policistom, je sicer Pahorjeva napaka, a v osnovi je veliko napako s poenotenjem javnega sektorja storil Virant.

Takrat si ni dal nihče dopovedati, da se tako ne dela; ne morete vnaprej določiti razmerij, to je neumnost.

Če v tej piramidi narediš en premik, je jasno, da se takoj začnejo premiki tudi drugje.

Masten | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Igor Masten, ekonomist
Izdatki za plače v javnem sektorju bodo zdaj seveda večji. Težko je reči, ali bo to vodilo v spiralo plačnih dvigov.

Mislim, da ne, ker za to preprosto ni prostora. Napovedi, da bodo vsi zahtevali podobno kot policisti, lahko razumemo bolj kot hitenje h koritu, dokler je še kaj v njem.

Komentarjev 4
  • Reeve 06:53 06.julij 2011.

    Mogoče se Pahor boji, da bo prišlo do državnega udara. Torej lahko pričakujemo, da naslednje "povišice" dobi vojska.Poznam ogromno ljudi, ki delajo v javnem sektorju. V zadnjih letih se je njihovo število povečalo za xy-krat, kar sploh ni ...prikaži več preveč slabo kar se tiče delavcev v zdravstvu in šolstvu, mogoče še kje drugje. Problemi so nastali, ko so začele občine po državi rasti kot gobe po dežju in da ne govorim o številu ministrstev, katastrofa. Maksimalno 10 ministrstev in 50 občin pa posklrbet že enkrat za regije in tako za boljše sodelovanje občin...Seveda pri vsem tem najbolj nastradamo davkoplačevalci in če ne bo prišlo do drastičnih sprememb, tudi v prihodnje ne vidim, da bi bilo to lahko drugače, mogoče nas celo čaka dodatno obdavčenje plače? saj ne da smo že zdaj med najvišje obdavčenimi na svetu...Kar se pa tiče javnega sektorja, plače so že zdaj previsoke, tajnica na občini ali v kateri drugi javni ustanovi, dobi že zdaj v skoraj 2x več, kot fizični delave

  • BenX 06:33 06.julij 2011.

    no ja, @jurij, tisto z 900€ plače je malo kilavo, res pa je da bi moral bit regres minimalen, ni trinajste plače in ni božičnice. sicer pa... v dveh letih bodo privarčevali približno 20 milijonov? vau... za NLB pa ni ...prikaži več bil problem 250 milijonov ven fuk***. in za nemške in francoke banke v grčiji tudi ne... lari fari vse skupaj. dnara je za vse dovol ampak ga dobijo le izbranci, ostali pa za njih garamo! tudi ni problem met v neki mali občini župana podžupana, treh tajnic in še kakega zunanjega svetovalca. vsi mastno plačani za delo, ki bi ga povprečno pameten lahko sam opravil. to so žalostne zgodbe. kar tak na 900€ omejitev je butasto, ker so nekateri, ki si denar res zaslužijo.

  • idefix 22:58 05.julij 2011.

    S posiljivo celozaslonsko reklamo na vašem portalu se vam je popolnoma zmešalo. Enkrat poskusiš prebrati novico, drugič tudi, tretjič ne več in se tudi ne vračaš. Popolnoma ste izgubili kompas...