Slovenija
1 ogledov

Političnim strankam 2,8 milijona evrov

evroti Žurnal24 main
Iz državnega proračuna je za stranke namenjenih 2,8 milijona evrov. Denar pa bodo dobile tudi tri zunajparlamentarne stranke.

Odbor DZ za notranjo politiko je pripravil predlog razdelitve sredstev, namenjenih sofinanciranju strank letos. Največ sredstev (in sicer dobrih 66 tisoč evrov na mesec) bo prejemala največja koalicijska stranka SDS, na osnovi izida parlamentarnih volitev pa sledi LDS z 52 tisoč evri. Socialni demokrati bodo letos iz državnega proračuna prejemali 24 tisoč evrov na mesec, NSi po 22 tisoč, SLS po 17 tisoč, SNS po 16 tisoč, DeSUS pa po 11 tisoč evrov. Do proračunskih sredstev so upravičene tudi tri zunajparlamentarne stranke, in sicer Aktivna Slovenija (8900 evrov), Slovenija je naša (8100 evrov) in Stranka mladih Slovenije (6900 evrov).

Po zakonu o političnih strankah imajo sicer pravico do sredstev iz državnega proračuna stranke, ki so na parlamentarnih volitvah dobile najmanj odstotek glasov volivcev. Pri tem deset odstotkov prejemajo v enakih deležih, preostalih 90 pa na osnovi volilnega izida.

Predlagani sklep o višini sredstev, ki pripadajo posamezni politični stranki iz sredstev državnega proračuna v letošnjem letu, mora potrditi še državni zbor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.