Slovenija
45 ogledov

"Politika izgubila zaupanje državljanov“

Evropska poslanca Tanja Fajon in Jelko Kacin v Evropskem parlamentu spregovorila o korupciji v Sloveniji. Po mnenju Fajonove kriza razkrila razsežnost korupcije, Kacin meni, da je na kocki verodostojnost politikov.

Tanja Fajon | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je v sredo v Evropskem parlamentu opozorila, da je sedanja kriza jasno razkrila velike razsežnosti in resnost posledic korupcije v EU, zaradi česar ljudje tudi na ulicah sporočajo, da so izgubili zaupanje v politike. Korupcijo se izpostavlja kot eno najresnejših ovir pri doseganju večje učinkovitosti javne uprave, notranjega trga, višjih investicij, večje konkurenčnosti in gospodarske rasti na splošno, je opozorila.

"Sprevrženo je, da se politiki oklepajo oblasti"

"Korupcija je evropski problem, problem demokratično izvoljenih predstavnikov nacionalnih in EU institucij," je opozorila Fajonova, zadnje poročilo slovenske komisije za preprečevanje korupcije pa je tudi pokazalo, "da korupcija ni problem zgolj leve ali desne politične opcije".

Kot je opozorila, državljani na ulicah številnih mest sporočajo, da je politika izgubila zaupanje svojih državljanov, in to "nas mora najbolj skrbeti". "V času krize korupcija tudi vse očitneje načenja imunski sistem naših demokracij, zato moramo ukrepati, preden ugotovimo, da je finančna operacija uspela, a je naše demokratično telo mrtvo."

"Naravnost sprevrženo je, da se danes v državah članicah EU tisti politiki, ki so dokazano kršili nacionalni protikorupcijski pravni red ter evropske in mednarodne standarde integritete, oklepajo oblasti, kot da je njihova last in ne zgolj kratkoročno zaupanje, da s svojim znanjem delujejo v dobro skupnosti," je v sredini razpravi še nadaljevala Fajonova.

Poudarila je, da so potrebni strogi ukrepi, ki bodo na kratek rok preprečevali koruptivna dejanja nosilcev političnih odločitev, na dolgi rok pa delovali kot gonilna sila vzpostavljanja politične kulture.

V odboru CRIM za odkrivanje in boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja, katerega članica je, so podali zelo jasne predloge v tej smeri in pozvali Evropsko komisijo in Svet, da te ukrepe kar najhitreje uveljavita.

jelko kacin bobo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Soočenje s korupcijo bi okrepilo zaupanje javnosti"

Tudi Jelko Kacin (ALDE/LDS) meni, da je zaradi korupcije na kocki verodostojnost politikov tako v institucijah EU kot državah. V razpravi je opozoril, da problem korupcije v temeljih zadeva verodostojnost vseh nosilcev oblasti, nosilcev političnih in drugih odločitev ter zaupanje javnosti v njihovo presojo, dobronamernost in delovanje.

Posledično so odločitve za EU in vsako družbo dražje, to pa je še posebno velik problem v času finančne in gospodarske krize. "Uspešno soočenje s korupcijo bi v marsičem prispevalo k zmanjšanju javnih stroškov v EU in vseh državah članicah. Predvsem bi popravilo in okrepilo zaupanje javnosti, državljanov in gostujočih delavcev v EU in v institucije posameznih držav članic."

Komentarjev 8
  • Pepe007 10:38 17.januar 2013.

    Sem glasoval in daleč od tega, da mislim, da cela EU birokracija ne stori nič koristnega. Najbolj nekoristen je ravno EU parlament, od koder prihajata ta dva kredibilna politika iz članka.

  • ennanova 10:31 17.januar 2013.

    Minister za finance o neoliberalizmu – 2. delŠe o neoliberalizmu ter stricih, tetah in nečakih iz ozadja.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/735-minister-za-finance-o-neoliberalizmu--2-del

  • tomazz 10:23 17.januar 2013.

    Le kdo se ne spomni, kako je pri Naklem na Gorenjskem z avtom s ceste zletel Jelko Kacin, saj se je tistega odseka še dolgo držal vzdevek Kacinov klanec?