Slovenija
1930 ogledov

Politizacija dela policije: Zakaj Bobnar molči?

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Ministrstvo za notranje zadeve
Notranja ministrica Tatjana Bobnar glede očitkov o politizaciji dela policije ne izdaja podrobnosti.

Kljub nastopu nove vlade, ki je bila kritična do kadrovanja prejšnje, več pomembnih položajev v policiji še vedno zasedajo isti kadri. V minulih dneh odmeva vprašanje politizacije policije, na kar se je odzval tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je včeraj sporočil, da od v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava do srede pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata trenutne vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo, vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar.

O kadrovanju na notranjem ministrstvu in policiji piše tudi portal Necenzurirano. Pri tem izpostavlja primer kriminalista Mitje Nerata, znan po vodenju zadeve TEŠ6, ki je v zadnjih letih preiskoval drugo korupcijsko vejo te afere, a mu je poleti novo vodstvo policije odvzelo primer in ga premestilo v Tacen, pri čemer naj bi šlo za stare zamere. Prav tako je po zamenjavi Petre Grah Lazar z vrha Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) trajalo več mesecev, da se je tja lahko vrnil Darko Muženič, v veljavi pa naj bi še vedno bila Olajeva navodila, ki NPU vežejo roke.

Za namero vlade, da generalnega direktorja policije Boštjanu Lindavu imenuje le začasni mandat, naj bi ministrica Bobnar vedela že mesec dni. ''Toda ko je vlada o tem v četrtek sprejela uradno odločitev, so z njenega ministrstva začeli z napadom na predsednika vlade Roberta Goloba. V medijski eter so lansirali informacije o tem, da je policija tarča političnih pritiskov. To je seveda v vsaki demokratični družbi znak za alarm,'' ocenjuje Necenzurirano.

Obenem Bobnar podrobnejših informacij o pritiskih ni izdala.

Necenzurirano: "Bobnar v resnici deluje kot politik"

Bobnarjevo imenovanje za ministrico pomeni precedens, saj se je prvič zgodilo, da je vodenje notranjega ministrstva prevzel nekdanji šef policije, o čemer se ni izjasnil niti premier Robert Golob, ki je molčal o morebitnem prekrivanju civilne in represivne sfere. ''V teh dneh Tatjana Bobnar ne igra več dvojne vloge. Čeprav javno nastopa kot varuh policije, v resnici deluje kot politik. Kar gledamo te dni, je namreč javno politično izsiljevanje, zavito v meglo, ki jo mešajo na notranjem ministrstvu,'' piše Necenzurirano.

''Kje so torej ti pritiski na delo policije? Kje so sestanki, klici, SMS sporočila, elektronska pošta ali druge vrste navodila šefu policije? Jih lahko vsaj vidimo, preden znova sedemo na kolo? Ali pa smo vsi skupaj talci neke igre, ki jo bomo v celoti dojeli šele čez več let,'' še izpostavlja portal.

dezurni@styria-media.si

Robert Golob in Viktor Orban Slovenija Golob postavil ultimat. Do srede pričakuje pojasnila. Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Slovenija Napeto med Bobnarjevo in Golobom, z ministrstva sporočajo to
Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 12:51 07.december 2022.

    Bobnarjeva mora ločiti pojme ; Politično usklajevanje in politično vmešavanje !

  • lojs 20:54 06.december 2022.

    v članku zopet ni imena janez janša, kaj je zdaj to? , a se uni nekaj kregajo al kaj ... ah ne, razumem, imajo pač različna stališča in tudi čustva jih zanesjo ... pa kdo ne bi tega razumel ... ...prikaži več treba je poslušat urško, ker ona vse razloži ,predvsem ima pa rada različne barve

  • Avatar Leon
    Leon 12:48 06.december 2022.

    Res je veliko ne jasnih in dvoumnih izjav Bobnarjeve ? ''Kje so torej ti pritiski na delo policije? Kje so sestanki, klici, SMS sporočila, elektronska pošta ali druge vrste navodila šefu policije? Jih lahko vsaj vidimo, preden znova sedemo na ...prikaži več kolo? Ali pa smo vsi skupaj talci neke igre, ki jo bomo v celoti dojeli šele čez več let,'' še izpostavlja portal Necenzurirano kot lahko preberemo .