Slovenija
73 ogledov

Poljanska Sora spet ogroža predmestje

Odstranjevanje posledic vremenskega neurja v Poljanski dolini Stanko Livk
Zmincu spet grozijo poplave. V Poljanski dolini podori zemeljskih plazov, sprožajo se hudourniki.

Obilno deževje, ki se nad to območjo zgrinja praktično neprekinjeno že od srede, je že sprožilo številne zemeljske plazove na območju Škofje Loka in okolice ter Poljanske doline v smeri proti Cerknem. Zaradi podora plazu je tako delno zaprta regionalna cesta med Sovodnjem in Cerknem pri kraju Kladje. Na cesti iz Podjelovega Brda proti Kladju se je okoli pete ure zjutraj podrlo pet dreves, zato je bila cesta nekaj časa neprevozna. Promet pa tam zdaj poteka izmenično po enem voznem pasu, saj komunalni delavci ob pomoči gasilcev posuto kamenje in zemljo že odstranjujejo.

Zaradi podora zemeljskega plazu, ki se je sprožil ponoči pa bosta do nadaljnega zaprti tudi lokalni cesti med Petrovim Brdom in Podroštom in med Črnim Vrhom ter Polhovim Gradcem.

Močno pa so povečani vodotoki na tem območju. Gasilci napovedujejo, da bi reke in potoki lahko prestopile bregove, v kolikor bo še nekaj ur deževalo. Voda trenutno najbolj ogroža Zminec v neposredni bližini Škofje Loke, ki ga je obilno deževje poplavljalo že pred dobrima dvema tednoma.

"Poljanska Sora narašča in se je že približala opozorilni meji. Težave povzročajo pa tudi hudourniki, zlasti v višjih, hribovitih delih. Zaenkrat je poškodovana le infrastruktura," pojasnjujejo poveljnik civilne zaščite v Škofji Loki Nikolaj Kržišnik.

V Žireh tokrat mirno

Precej bolj mirno kot ob neurju konce oktobra so noč iz četrtka na petek preživeli v Žireh. Tamkajšnji prostovoljni gasilci poudarja, da so deževje prestali praktično brez večjih težav.

Posredovali so le v naselju Ledinica, kjer je hudournik ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci so preusmerili tok hudournika s protipoplavnimi vrečami.

V Kranju, Tržiču in na Jesenicah poplavne vreče

V Kranju, Senčurju in okolici, v Tržiču in na Jesenicah je obilno deževje že v četrtek zvečer in tudi v noči na petek zalilo nekaj objektov, zlasti stanovanjskih kleti.

Na Jesenicah so tako morali gasilci nekajkrat zs protipoplavnimi vrečami peska preusmeriti hudournike na različnih delih, kjer so bile ogrožene stanovanjske hiše.

V Tržiču in okolici se je sprožilo nekaj zemeljskih plazovov. V naselju Križe so morali gasilci prav tako posredovati s protipoplavnimi vrečami preusmerili vodo, ki se je stekala po cesti v jašek.

Stran od vode!

Gorenjski policisti opozarjajo naj ljudje upoštevajo opozorila ob trenutno slabih vremenskih razmerah. Posebej pazljivo se tako velja gibati v bližini rek, ki so narasle in imajo močno povečane vodotoke. "Ob močnejših nalivih  lahko  reke  še  bolj  narastejo,  posamezne  pa  lahko  presežejo opozorilne  pretoke  in  poplavijo.  Naraščanje  rek  je  lahko hitro, zato odsvetujemo  zadrževanje v neposredni bližini, kjer so reke že poplavile pa posebno previdnost. Posebna previdnost velja predvsem na mestih, kjer ceste prečkajo  reke,  vozna  površina pa ni več vidna in na mestih, kjer se reke razlivajo čez cesto. Nikakor pa naj ceste na poplavljenih delih ne prečkajo pešci," dodajajo na kranjski policijski upravi.

Hude težave zaradi obilnih padavin in naraslih voda pa imajo to jutro tudi v občini Ig, kjer je poplavila Iška in na območju Cerknice, kjer so gasilci morali reševati tudi človeška življenja. 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.