Slovenija
494 ogledov

Na Igu huje kot leta 2010

Iška vas, poplave
1/33
Anže Petkovšek
Težave zaradi obilnih padavin in naraslih voda so prizadele občane Iga, kjer je poplavila Iška. Okoli enih ponoči so aktivirali civilno zaščito in gasilce, ki so takoj priskočili na pomoč ljudem. Huje je, kot leta 2010.

Občino Ig je nočna ujma prizadela še huje, kot poplave leta 2010, pravijo domačini. V vasi Matena so poplavljene skoraj vse dovozne ceste, razmere pa se ne izboljšujejo, saj ves čas še dežuje. Hudo je tudi v sosednjih vaseh, kritično predvsem v Iški vasi, kjer so ponoči evakuirali več stanovalcev, med drugim tudi mamico z nekaj dni starim dojenčkom. Stanovanjsko hišo jim je voda zalila meter visoko.

Voda se je sicer skozi dopoldne začela umikati, vendar domačini se bojijo, da se bodo razmere, če ne bo prenehalo deževati, še poslabšale.

Vasi, odrezane od sveta

V iški občini je bilo ponoči na terenu 200 gasilcev. "Veste, mi šele potem pokasiramo to vodo, ko pride po kanjonu Iške," pojasnjuje poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Tone Pucihar. Dodaja, da je ogroženih več vasi, nekatere so povsem odrezane od sveta, v kanjonu Iške proti Iškemu vintgarju je odtrgalo cesto. "Tam je zamašen most, voda je iz struge drla po cesti, jo spodjedala in jo del dobesedno odtrgala. Zdaj se lahko tam vozimo samo s traktorjem," pravi Pucihar. 

Dodaja, da je bila noč grozna predvsem zato, ker je poplavni val prišel nenadoma. "Poplave pred štirinajstimi dnevi so bile mala maša, v primerjavi z zdajšnjim to ni bilo še nič. Če se spomnite, najhujše poplave do zdaj so bile septembra 2010, vendar zdaj je pa še huje. Takrat je voda naraščala počasi, zdaj pa je bilo vse v uri in pol pod vodo."

V občini upajo, da se bo vreme umirilo, čeprav vremenskim napovednim ne zaupajo najbolje. "Pri nas pravimo, da če ima Krim kapo, bo še deževalo, pa naj vremenarji pravijo kar hočejo. Zdaj je pol vrha pod kapo, tako da lahko rečem samo, da bo še vsaj dva dni pestro."

Pod vodo so vse vasi v nižini Iga, razen Kota, Staj in Iške Loke, poleg tega pa še vasi Matena, Brest, Tomišelj, Vrbljene, Strahomer in Iška vas. Trenutno gasilci, civilna zaščita, ljudje rešujejo, kar se še rešiti da, že zdaj pa je jasno, da bo škoda ogromna.

Župan: Z eno besedo - katastrofa!

Voda se skozi dopoldne sicer nekoliko umirja, vendar domačini se bojijo nadaljnjih padavin. Do domačinov se prebija iški župan Janez Cimperman, ki stanje opisuje kot katastrofo. "Vozim se po vaseh, do nekaterih sploh ne morem. Precej cest imamo zaprtih, poplavljene so, nekatere smo zaprli tudi zaradi varnosti. Plazov pri nas ni, imamo pa ogromno vode," pove župan.

Domačini odrezanih vasi niso mogli v službe, na občini so aktivirali vso gasilsko moč in civilno zaščito. "Dopoldne je na terenu 190 ljudi, ki pomagajo domačinom črpati vodo in čistiti. Dela je kar za nekaj dni, upamo le, da se bo vreme umirilo," pravi župan.

Pove še, da so okrog dveh ponoči iz Iške vasi reševali celo eno mamico z nekaj dni starim dojenčkom. "Njihovo hišo oziroma stanovanje je poplavilo en meter visoko, bila sta v nevarnosti. Poklicali smo rešilca, da je mamico z novorojenčkom odpeljal v bolnišnico na varno." Župan dodaja, da je to le en primer, da je zalitih ogromno objektov in da je vsaka zgodba zase žalostna. "Škoda je ogromna," pravi župan. K sreči pa ujma vsaj ni terjala človeških življenj.

Razmere so dramatične tudi v Občini Cerknica, kjer so ponoči reševali življenja.

Komentarjev 1
  • joža 16:25 07.november 2014.

    Spet sami gasilci. Nikogar nisem videl v uniformi CZ, SV,...Aja! Oni pametujejo, kako preprečit poplavljanje.