Slovenija
68 ogledov

Polovica Italijanom

"Mlade italijanske družine in samski, ki delajo v Trstu, hodijo k nam le spat," Žurnal24 main
Nepremičnine. Italijani lani na območju Kopra sklenili 63 nepremičninskih poslov; vseh prodanih stanovanj je bilo 125.
          2.650
evrov je stal povprečni kvadratni meter stanovanja na Obali, 900 evrov več od povprečja države.

Primerjava številk različnih baz podatkov o nepremičninskih poslih na Obali v zadnjih dveh letih kaže presenetljivo sliko. Po podatkih geodetske uprave je bilo namreč lani na območju Kopra prodanih 125 stanovanj; po podatkih davčne uprave je bilo od tega italijanskih kupcev 63. Leto prej je bilo sklenjenih 121 poslov, italijanski kupci pa so jih sklenili kar 87, torej več kot polovico.

Sem hodijo le spat
Število poslov na nepremičninskem trgu lani, skoraj tretjinsko povečanje prodaje stanovanj in več kot 50-odstotno povečanje prodaj hiš so znaki oživljanja nepremičninskega trga. "Trg res ni več v skoraj popolnem mrtvilu. Ugotavljamo, da je tako imenovanih vikendašev zelo malo. Opažamo predvsem, da se za stanovanja zanimajo mlade italijanske družine," komentira Meira Hot iz podjetja Veda Invest.

Mirja Gregorič iz nepremičninske agencije Gregorič - Istra pa pravi, da zaznava predvsem povpraševanje Italijanov po najemu nepremičnin. "Mlade družine ali samski, ki so zaposleni v Trstu, pa k nam hodijo pravzaprav le spat. Tisti, s katerimi sem kontaktirala jaz, namreč niso bili naklonjeni temu, da bi svoje otroke dali v italijansko šolo pri nas," dodaja.

Razloge za to, da smo za Italijane zanimivi, pa vidi predvsem v dejstvu, da je v Trstu stanje s parkirnimi prostori katastrofalno. "Prav tako lahko tam le sanjajo o kakšnem vrtičku. Zato pogosto povprašujejo po nepremičninah v okolici Kopra, ker si želijo več zelenja in čistega zraka," ugotavlja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Iniciativa pretirava?
Nedavno je na Krasu nastala civilna iniciativa, ki nasprotuje nacionalni eroziji Krasa in nakupom nepremičnin s strani Italijanov, ki naj bi bili krivi za poviševanje cen nepremičnin na tistem območju. A podatki geodetske uprave kažejo, da gibanje cen nepremičnin od leta 2007 na območju Sežane, Komna, Divače in Kozine ne kaže odstopanj od splošnih gibanj cen nepremičnin v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.