Slovenija
76 ogledov

“Pomagajte, v tovarni nas zebe”

MRAZ LAMA Žurnal24 main
Lama Dekani. V proizvodnji delali pri 10 stopinjah. Šef: Bolje se oblecite.

“Naše delovne razmere so nevzdržne. Temperatura v proizvodnji je čez dan okoli 10 stopinj, proti večeru pade za okoli tri stopinje,” so zapisali delavci z dekanske Lame, ki so nam poslali pismo s prošnjo za pomoč.

“V nočni izmeni pa je še hladneje. Direktorju smo se pritožili, pa je rekel, naj se bolje oblečemo,” so še zapisali.

V pisarnah, kot so dodali, takšnih težav nimajo. “Pišemo vam, ker navadni delavci nimamo besede in moči, da bi se kaj ukrepalo,” so zatrdili.

Ne v takšnih razmerah

“Z Lamo imamo kar nekaj težav. Dejstvo je, da imajo tujega lastnika in da ta stiska pri stroških; pogosto nam tudi kaj prikrivajo,” je komentiral Sašo Ristič, prvi mož sindikata kovinskopredelovalne industrije za Obalo, Notranjsko in Kras.

“Delavce pozivam, naj se v takšnih primerih obrnejo na sindikalnega predstavnika v podjetju, poleg tega jim pa v takšnih razmerah sploh ni treba delati,” je poudaril Ristič.

Sklicali so sestanek

Kuzmič | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
V četrtek smo odgovorne prosili za komentar. V Lami so nam razložili, da so delovni prostori v nekaterih delih proizvodnje stari, tudi oddelek montaže, katerega delavci so se obrnili na nas, in jih je zato ter zaradi velikih steklenih površin težje ogrevati.

“Z delavci smo se pogovorili, res se jim ni bilo treba obrniti na medije, nato smo namestili dodatne grelne plinske enote in izolirali oziroma zatesnili zunanja vrata,” je povzela Martina Kuzmič, ki je v Lami pristojna za komuniciranje z mediji.

Fotografija, ki dokazuje, da je v proizvodnih prostorih le sedem stopinj Celzija, pa je po njenem zatrjevanju nastala na merilniku tik ob vratih, skozi katera delavci odhajajo ven kadit. “Je pa vseeno res, da je te dni, ko je zunaj tako mrzlo, tudi temperatura v proizvodnih prostorih padla pod tisto, ki bi si jo želeli,” je priznala Kuzmičeva.

“Obžalujemo, da se v teh dneh, ko so vremenske razmere zaradi burje in nizkih temperatur izjemno neugodne, ta hala ni segrela na običajno temperaturo. Po sprejetih ukrepih je danes temperatura na delovnih mestih ustrezna,” nam je zatrdila včeraj.

Poudarila je še, da je Lama v zadnjih treh letih namenila več kot milijon evrov za naložbe v izboljšave sistemov ogrevanja, hlajenja in prezračevanja v proizvodnih halah.

Zahteva dodatna oblačila

Ristič nam je še povedal, da je sindikat od vodstva Lame zahteval dodatna oblačila ter prostor, kjer bi se lahko delavci ogrejeli in spili topel čaj.

Včeraj pa je vodstvo delavcem tudi omogočilo, da tisti, ki pri trenutnih temperaturah ne zmorejo delati, odidejo domov.

Komentarjev 10
  • mufi 14:58 05.februar 2012.

    Podobno , kot tam, kjer je poleti pri mašinah hudo čez +30. (slečte se , oblečte se, samo da lahko eni poberejo dobiček. )

  • muuuuu 12:25 04.februar 2012.

    direkltor bi se rabu bol postavit za delavce, saj delavci prinašajo dobiček podjetju.če delavec ima dobre pogoje, verjemi da bo tudi delal

  • muuuuu 12:20 04.februar 2012.

    ja mogoče pa delajo tvoji frendi v drugem oddelku?če ne delaš tam ne govori da ni res saj ne poznaš razmer v katerih delajo delavcitako da raje ne pisat laži bo boljše zate in za vse ki berejo ta časopis