Slovenija
36 ogledov

Pomagal bo tudi odvetnik

null Žurnal24 main
Predsednik vlade Borut Pahor je napovedal, da se bo Slovenija centralizirano pripravljala na zagovor pred arbitražnim sodiščem, ki bo odločalo o rešitvi vprašanja meje s Hrvaško.

Na vrhu piramide bo poleg predsednika vlade po njegovih besedah "agent" oziroma odvetnik Slovenije, ki jo bo zastopal pred sodiščem.

Ta odvetnik bo po Pahorjevih besedah eden od najbolj priznanih strokovnjakov. Ob tem je premier opozoril, da to še ni slovenski arbiter. Slovenska vlada bo po njegovih besedah v sklopu priprav na arbitražo imela piramido forumov, organov in posvetovalnih teles, ta piramida pa bo centralizirana.

Za uspeh pred arbitražnim sodiščem je pomembno, da priprave potekajo na najvišji strokovni ravni, je premier še dejal v nastopu pred poslanci, ki bodo na današnji seji predvidoma sprejeli sklep o razglasitvi odločitve o arbitražnem sporazumu, sprejete na referendumu 6. junija. Volivci so takrat arbitražni sporazum podprli z 51,5 odstotka glasov, proti pa jih je bilo 48,5 odstotka.

Za uspeh pri arbitraži bo pomembno tudi dejstvo, ali in koliko zmoremo zbrati dokazno gradivo, ki je nam v prid, je dodal Pahor. Ob tem je vse relevantne partnerje, tako fizične kot pravne, pozval, naj podajo vse materiale, gradiva in dokumente, ki bi lahko Sloveniji koristili v postopku pred arbitražnim sodiščem.

"Slovenija ima dobro dokazno gradivo, zdaj se je treba na arbitražo tudi dobro pripraviti," je prepričan Pahor.

Predsednik vlade se je uvodoma zahvalil volivcem, ki so na referendumu po 18 letih odločili, da je arbitražni sporazum primeren način za rešitev meje med sosednjima državama, ki odpira novo poglavje v odnosih med sosednjima državama tudi pri ostalih vprašanjih. Po referendumu je Slovenija bo besedah Pahorja prejela številne čestitke z vseh koncev sveta.

Ob tem je ponovil, da se je rešitev, o kateri sta se dogovorili Slovenija in Hrvaška, za obe strani pokazala kot primerna. Prepričan je tudi, da gre za rešitev, ki brani slovenske nacionalne interese.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.