Slovenija
104 ogledov

Pomemben odnos, ne spol

družina iStockphoto
Ojdipov kompleks. Starša enakega spola nista zagotovilo za zdrav duševni razvoj otroka.

Družinski zakonik. Vseeno je, kdo dojenčku drži stekleničko, pomembnejše je, kakšen odnos je med njima, je stališče nasprotnikov družinskega zakonika (DZak), da vsak otrok potrebuje mater in očeta, komentirala Milena Srpak, predsednica Združenja psihoterapevtov Slovenije. “Glorificiranje družine treh – oče, mati in otrok – je absolutno pretirano, saj nihče ne pove, kakšna je ta družina. Zdi se, kot da je najpomembnejše, da so ti trije navzoči, ne pa to, v kakšnem razmerju so. Družina ne more biti sama po sebi idealna,” je poudarila in spomnila na obsojanje otrok samohranilk v nedavni preteklosti.

Roman Vodeb, teoretski psihoanalitik, je namreč vstopil v kampanjo proti DZak pod geslom Za pravilno razrešitev Ojdipovega kompleksa. “Ta ima svoje zakonitosti, in da ga otrok pravilno razreši, da bo imel spolno identiteto in spolno željo, da bo ponotranjil tabu incesta in da bo imel moralno razsodnost, morata bitje s penisom in bitje z vagino vstopati kot starša,” je dejal Vodeb, ki meni, da gre “družba v franže”, ker oče nima več avtoritete v primarni družini.

Z Ojdipom nimajo težav

Z njim se ne strinjajo niti v Zbornici kliničnih psihologov Slovenije, kjer so z združenjem in s katedro za razvojno psihologijo ljubljanske filozofske fakultete zapisali, da se, kot potrjujejo raziskave, otroci, ki odraščajo v družinah s staršema istega spola, v psihološkem funkcioniranju, sposobnostih in socialnih odnosih ne razlikujejo od otrok, ki odraščajo s staršema različnega spola. K temu je Polona Matjan Štuhec z Inštituta za klinično psihologijo in psihoterapijo dejala, da nihče ne preverja, ali so heteroseksualne družine takšne, da lahko otrok ustrezno razreši Ojdipovo situacijo, in to od njih zahteva. Kot je dodala, so tudi sicer dandanes tradicionalne vloge očeta in matere spremenjene, zato tudi razrešitev Ojdipovega kompleksa poteka drugače.

Komentarjev 2
  • Jojo 17:44 14.marec 2012.

    Zelo me čudi,ko ljudje z izobrazbo,ki bi morala vedeti kaj se dogaja v odnosu in kje je otrok v tem odnosu podpirajo predlog zakonika. To je enostavno nesprejemljivo ali pa se jim oprosi,ker se švinglal. Za odnos je potrebno ...prikaži več garati in to z dneva v dan. Da se je spremenil čas ko sta vlogi moškega in ženske v odnosu drugačni je nesramno zavajanje,če gre za negativno konotacio.Šele sedaj vendar počasi se ženska zaveda kaj je in kako je pomenbna.tako v druźini kot v družbi. Moški ob taki gospej pa se bo razcvetel v pravega in sposobnega moža in očeta.Je bila pa ena dobra na mmc od štuhca.vredno branja

  • Alenka 08:44 14.marec 2012.

    Saj noben ne govori o tem, da odnos med staršema v družini ni pomemben. Zagovorniki Družinskega zakonika hočete prikazati tiste, ki se borijo za boljši zakonik, kakor da jim je edino pomembno da živijo otroci v tradicionalni družini in da ...prikaži več jim ni pomembno kakšni so v tej družini odnosi! Vsi vemo, da ni idealne družine. Tudi tisti, ki se trudijo za to, da bi se DZ izboljšal, to vedo. Vedo pa tudi, da je za otroka zelo pomemben tako ženski kot moški lik v družini. Saj o tem pišejo številne pedagoške, psihološke knjige! Pa tudi, če se ne poglabljamo v pedagoško-psihološko literaturo, lahko o tem povprašamo kakšnega otroka že v vrtcu.