Slovenija
15626 ogledov

To so podrobnosti drugega paketa ukrepov proti epidemiji

Janja Sluga Saša Despot
Nov paket pomoči bo vlada obravnavala predvidoma jutri.

Koalicijski partnerji so na Brdu pri Kranju tehtali drugi paket ukrepov blaženja posledic epidemije novega koronavirusa, ki ga bo vlada predvidoma obravnavala jutri. 

"Ocenjujem, da so bile v večji meri upoštevane pripombe SMC, predvsem moram izpostaviti samozaposlene," je po srečanju koalicijskih partnerjev na Brdu pri Kranju povedala Janja Sluga. "Gre predvsem za pomoč samozaposlenim s skrajšanim delovnim časom in starše na starševskem in porodniškem dopustu. Prav tako so bili upoštevani predlogi glede študentov, predvsem izrednih študentov, ki niso zaposleni, ter malih delodajalcev, ki imajo do deset zaposlenih."

Poudarila je, da so imeli še nekatere druge pripombe, ki zadevajo turistično in gostinsko panogo. "Menimo, da bi se bilo treba tega področja lotiti celostno, menimo, da bi bilo treba naslovti kulturnike in oprostitev plačila najemnin za čas, ko ni bilo možno opravljati dejavnosti," je še pojasnila Sluga. "Dogovor je bil, da bodo naše predloge posredovali na vlado."

Tako Franc Jurša, Desus, kot Jožef Horvat, NSi, sta ocenila, da je večina njihovih predlogov upoštevanih in opozorila, da pripombe lahko posredujejo še do večera.

Jurša je dejal, da so šli njihovi predlogi v smer, da podjetja dobila višjo garancijo države. "Da bi bilo 90, obveljala je 80, za velika pa 70-odstotna garancija države," je dejal Jurša ter posebej opozoril na likvidnostne težave v turizmu in gostinstvu.

Dodal je še, da so kmetje predlagali, da bi prepovedali uvoz določenih izdelkov, a da tak ukrep nima smisla, če nismo samooskrbni.

Drugi protikorona paket naj bi sprejemali konec 28. ali 29. aprila.

"Razprava bo tekla še do konca dneva oziroma do sprejema na vladi," je dejal Horvat in opozoril, da je bilo v prvem paketu sprejetega dvakrat toliko, kot so zahtevali sindikati.

"PKP2 ne bremeni proračuna,obseg poroštev bo za 2,8 milijarde evrov, breme za proračun pa bi lahko bilo pol milijarde evrov, ampak to so grobe ocene, odvisno od tega, koliko časa bo trajala epidemija," je povedal Horvat in dodal, da težko razume, da opozicija blokira pomoč ljudem in gospodarstvu.

"Opozicija je na stališču, da nismo v krizi, da virusa ni in se lahko gremo politične igrice na račun ljudi, ki v tem trenutku trpijo in potrebujejo pomoč." 

Danijel Krivec

"Bilo je nekaj sugestij za dopolnitev, računam, da bo vlada to obravnavala in dopolnila v DZ ne bodo potrebna," pa je povedal Danijel Krivec iz SDS. "Gre večinoma za ugotovitve, ki so bile omenjene že ob sprejemanju prvega zakona."

O rebalansu se je po besedah Krivca nesmiselno pogovarjati, dokler ni znano koliko časa bo kriza trajala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 15:45 20.april 2020.

    [ "Opozicija je na stališču, da nismo v krizi, da virusa ni in se lahko gremo politične igrice na račun ljudi, ki v tem trenutku trpijo in potrebujejo pomoč." ] Lažeš kot pes teče.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 15:44 20.april 2020.

    A mi lahko štanga, ki jo tako zelo skrbi za ... zakaj moramo plačati dodatno zavarovanje za storitev, ki ne deluje.

  • Avatar praufo
    praufo 15:12 20.april 2020.

    tako kot ta banda od telemacha lupi folk , tega pa še svet ni vidu ... nim ni nikol dost, samo kasirajo, država , jim pa vse dovoli , poserejem se na tako državo res