Slovenija
102 ogledov

Pomoč dobi dvakrat toliko otrok kot pred petimi leti

Otroški voziček Profimedias
Leta 2010 je enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka na območju MOL, kjer jo podeljujejo le socialno šibkejšim družinam, prejelo 82 otrok, lani pa že 213.

Število upravičencev oziroma sredstva, ki jih Mestna občina Ljubljana (MOL) namenja za denarne pomoči, se je v zadnjih letih spreminjalo. 

"V letu 2013 je bila denarna pomoč MOL ob rojstvu otroka izplačana za 163 novorojenih otrok v skupnem znesku 61.940 EUR, v letu 2014 za 162 novorojenih otrok 61.560 EUR, v letu 2015 pa za 213 otrok v skupnem znesku 80.940 EUR," pojasnjuje Tilka Klančar, vodja oddelka za zdravje in socialno varstvo pri MOL.

PREBERITE ŠE: 

Pomoč ob rojstvu otroka | Avtor: Profimedias Profimedias
Leta 2013 je bila pomoč ob rojstvu podeljena za 163 otrok, v letih pred tem pa skoraj polovici manj, leta 2011 91 otrokom, leta 2010 pa je bilo upravičencev le 82. 

Za razliko od preostalih občin, kjer enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka praviloma prejmejo vse družine, ne glede na socialni status, v Ljubljani pomagajo socialno šibkejšim, ki ob rojstvu otoka prejmejo sredstva v višini 380 evrov. 

380 evrov za družine z manjšimi dohodki

"Do denarne pomoči iz proračuna MOL so upravičeni občani in občanke, ki so brez lastnega dohodka ali pa z lastnim dohodkom do 30 odstotkov presegajo minimalni dohodek na posameznega družinskega člana po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke," pojasnjuje Klančarjeva. "Na ta način je pomoč lahko višja, kot če bi jo namenili vsem, ne glede na socialni položaj." 

Število upravičencev do enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka se je od leta 2010 več kot podvojil. Ali to pomeni, da se je socialni status družin v zadnjih letih poslabšal? Na MOL-u pravijo, da se zgolj iz teh podatkov tega ne da sklepati. "Predvidevamo, da število upravičencev vsako leto variira iz različnih razlogov, kot je število otrok v družini, status otrok – šolski, predšolski, status družine in drugo," pojasnjuje Klančarjeva. 

Za denarne pomoči letno milijon evrov

Prav tako poudarjajo, da zgolj podlagi podatkov o višini sredstev, ki jih MOL letno nameni za denarne pomoči, ne morejo komentirati morebitnih sprememb socialnega položaja upravičencev, saj se pri ugotavljanju upravičenosti upoštevajo različni podatki, ki vplivajo na pravico do prejetja pomoči. 

Denarne pomoči | Avtor: Profimedias Profimedias
Za različne denarne pomoči sicer namenjajo okoli milijon evrov letno, za leto 2016 je za ta namen v proračunu MOL predvidenih 1.139.500 evrov sredstev. Osnovni znesek denarne pomoči MOL znaša 190 evrov, pomoč ob rojstvu otroka pa se dodeli v dvakratni višini osnovnega zneska.

"Denarna pomoč MOL se na podlagi Odloka o denarni pomoči lahko dodeli za več namenov," pojasnjuje Klančarjeva. "Lahko se jo nameni za delno kritje stroškov ob začetku novega šolskega leta za otroke v osnovni in srednji šoli, šolo v naravi, letovanje oz. zimovanje osnovnošolcem, kritje stroškov kosil za otroke v osnovni in srednji šoli, kjer je organizirana prehrana, za premostitev trenutne materialne ogroženosti, za kritje stroškov kosil osebam, starejšim od 65 let, in za pomoč ob rojstvu otroka." 

Starši plačajo 25 odstotkov cene vrtca

Da se finančni položaj družin v ljubljanski občini v zadnjih letih slabša pa opažajo tudi na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževane, kjer skrbijo za delno subveniconiranje cen vrtcev. 

"Ne želimo prekomerno obremeniti staršev, saj v zadnjih letih opažamo, da se njihov finančni položaj slabša," nam je oktobra lani, ko smo spraševali o možnostih podražitve cen vrtcev v Ljubljani, povedala Marija Fabčič z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri MOL.

Razlika med stroški v cenah in dejanskimi stroški programov v ljubljanskih vrtcih se je namreč v zadnjih letih močno zvišala, tako da MOL poravnava v povprečju dodatnih 31 evrov mesečno na otroka. Kljub temu ostajajo cene nespremenjene vsaj do konca šolskega leta. 

Cilj MOL je po besedah Fabčičeve ohranjati cenovno in socialno politiko pri oblikovanju cen programov v vrtcih z mestnimi popusti, da starši poravnajo približno 25 odstotkov stroškov v vrtcih.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.