Slovenija
22 ogledov

Pomoč evru na ustavno sodišče

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Poslanke in poslanci poslanskih skupin SDS, SLS in SNS so na ustavno sodišče (US) podali zahtevo za oceno ustavnosti zakona o poroštvih za zagotavljanje stabilnosti evroobmočja.

Poslanci in poslanke US tako predlagajo, naj zakon razveljavi. Moti jih tako znesek, ki ga zakon zagotavlja, saj predvideva skoraj četrtino proračuna, kot tudi način izdajanja poroštev. Menijo namreč, da v zakonu sploh ni natančno opredeljenih pogojev izdaje in koriščenja poroštev. "Ta zakon, ki bo predmet presoje ustavnega sodišča, v celoti eliminira zakonodajno in nadzorno vlogo DZ in vse odločitve prepušča vladi," so zapisali.

Slovenija z omenjenim zakonom daje poroštva za odpravo finančnih težav državam, ki imajo precej višji družbeni standard kot Slovenija, istočasno pa niso sprejele učinkovitih ukrepov za preprečitev ali odpravo krize, menijo pobudniki ustavne presoje. Pri tem izpostavljajo Grčijo, ki ji je Slovenija odobrila 400 milijonov evrov posojila, za katerega obstaja velika verjetnost, da ne bo vrnjeno. Zakon o poroštvih lahko po njihovem mnenju v trenutnih razmerah resno ogrozi stabilnost domačih javnih financ.

Za konec poudarjajo, da je v nasprotju z ustavo in zakonodajo, ki jasno določata "da mora o vseh poroštvih odločati DZ, in to z zakonom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.