Slovenija
21 ogledov

Pomoč tudi za Vegradove delavce

Žurnal24 main
Velenjski Rdeči križ ne pripravlja podobne dobrodelne akcije za delavce Vegrada, kot so jo pripravili v Slovenj Gradcu za delavce Preventa, zato pa sodeluje v skupini Mestne občine Velenje (MOV), ki pomaga delavcem.

Rdeči križ je v Velenju že razdelil 250 paketov hrane, vsak dan pa lahko okoli 180 delavcev v velenjski javni kuhinji dobi tudi topel obrok. Poleg tega lahko delavci na centru za socialno pomoč zaprosijo za izredno denarno pomoč, ki jo lahko dobijo največ dvakrat. "Mislim, da so na centru do zdaj dobili okoli 300 vlog. Če bodo pomoč dobili in bodo še vedno v stiski, pa lahko vlogo oddajo še na občini. Zdaj pričakujemo naval," je povedala Nevenka Lempl iz MOV.

Dodala je, da zbirajo podatke o šoloobveznih otrocih iz družin Vegradovih delavcev, da jim bodo s potrebščinami pomagali ob začetku šolskega leta. Z Mladinsko knjigo Velenje so se dogovorili, da bodo upravičenci lahko prevzeli šolske potrebščine v vrednosti 50 evrov na otroka. Pakete s šolskimi potrebščinami deli tudi Karitas.

Poleg tega bodo nadaljevali s predavanji brezplačne pravne pomoči, ki jih je v zadnjih dveh mesecih obiskalo že več kot 60 delavcev Vegrada. "Trudimo se, da bi jih čim bolj poučili, ker so k nam prinesli čudne pogodbe, da se vsem odpovedujejo," je pojasnila Lemplova in dodala, da bodo za 25 velenjskih delavcev Preventa pripravili predavanje na temo varstva pravic delavcev v stečajnem postopku, za Vegradove pa še o pravicah delavcev v delovnem razmerju. Sicer pa je v Velenju okoli 300 posameznikov in 230 družin, ki so odvisni od usode Vegrada. Pomoč zanje bodo zbirali še na dobrodelnem koncertu, ki bo 10. septembra.

Na Koroškem pa so v četrtek na stojnicah zbrali 450 kilogramov hrane, sedem vrečk šolskih potrebščin, tisoč zvezkov, 30 šolskih torb in 3.200 evrov denarnih prispevkov za delavce Preventa, pomoč pa so ponudila tudi nekatera podjetja. Preventovim delavcem lahko sicer pomagajo vsi z donacijami na transakcijske račune dobrodelnih organizacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.