Slovenija
1843 ogledov

Pomoč za več kot tretjino Slovencev

parlament državni zbor Ljubljana Profimedia
DZ nadaljuje izredno sejo, ki jo je v ponedeljek začel z vladnimi predlogi za pomoč zaradi visokih cen energentov.

Državni zbor bo glasoval o danes obravnavanih zakonskih predlogih in o tistih, ki jih je obravnaval prvi dan izredne seje v ponedeljek, med njimi o pomoči prebivalstvu ter gospodarstvu in kmetijstvu zaradi energetske draginje.

Predvideni so med drugim energetski vavčerji za 710.000 prebivalcev in znižanje položnic za tri mesece ter enkratna pomoč gospodarskim subjektom, kmetijskim gospodarstvom in čebelarjem.

radiator ogrevanje Cene v nebo Pod streho Tu je najdražje in najcenejše ogrevanje v Sloveniji

Parlament bo sejo nadaljeval s prvo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, s katero želi vlada med drugim prepovedati obsežno hidravlično lomljenje oz. fracking in na novo opredeliti vlogo Geološkega zavoda Slovenije v postopkih prostorskega načrtovanja. V opoziciji so poskušali s svojimi predlogi to dejavnosti prepovedati že večkrat, vladnemu načrtu pa očitajo, da predvideva le prepoved obsežnega frackinga.

poslanci državni zbor SDS NSi | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Na mizi poslancev bo predlog resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022-2029, ki po besedah državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Ignacije Fridl Jarc v osmih točkah opredeljuje tisto, kar dela slovensko kulturo posebno v primerjavi z drugimi. Konkretni ukrepi in njihova finančna vrednost bodo določeni v akcijskem načrtu, ki bo sledil, je povedala na nedavni seji matičnega odbora DZ.

DZ bo obravnaval tudi predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po kateri bi Občina Brežice dobila status mestne občine. Postopek bo končan, saj matični odbor DZ minuli teden predloga ni podprl.

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 18:18 22.februar 2022.

    in tudi za čebelarje.. a ministri tud čebelarijo mogoče ?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:18 22.februar 2022.

    Janez bo naredil tako kot si je zamisli, pa opozicija gor ali dol. Ta vlada ne samo da mora oditi, oditi v zapor.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:59 22.februar 2022.

    Ta "pomoč" za toplejše radiatorje bo očitno prehitela pomlad, ki bo ugasnila peči in to samo zato, ker se zavlačuje z izplačilom, da bo to šele teden dni pred volitvami, da ovce slučajno ne bi pozabile da je ta vlada ...prikaži več spet nekaj "dala"...Je dala kurac, le vzela vam je iz levega žepa in dala v desnega, vmes pa se je pol na prste prilimalo kot je pri tej vladi običaj..