Slovenija
16 ogledov

Pomurje bo davčna oaza

Bodo zaradi davčnih olajšav na gričih Goričkega zrasla prava podjetja ali le nab Žurnal24 main
Interventni zakon vlade predvideva, da bodo nova podjetja v Pomurju šest let oproščena davka na dobiček. Obeta se tisoč novih služb.

Vlada pripravlja več kot sto milijonov evrov vredne ukrepe za razvoj Pomurja. Zakon o razvojni podpori Pomurja je po naših informacijah že medresorsko usklajen in možno je, da ga bo vlada sprejela že jutri. Parlamentu bo predlagala sprejem zakona po nujnem postopku.

 

13 milijonov evrov

proračunskega denarja je predvidenega za prihodnje leto, 27 za leto 2011 in 37 za leto 2012.

Na novo ustanovljena podjetja v Pomurski regiji bodo šest let po ustanovitvi oproščena davka na dobiček. Davčni odpustek bo veljal za podjetja, ustanovljena od začetka veljave zakona do konca leta 2015.

Za vodo 120 milijonov
S sofinanciranjem kohezijskih skladov namerava država poskrbeti za boljšo oskrbo s pitno vodo. “Predvidena je gradnja celotnega sistema za 26 občin,” v gradivu pojasnjuje vlada. Več kot petina Pomurcev pije vodo, ki je pogosto bakteriološko onesnažena, 17 odstotkov prebivalcev pa pije vodo, ki sploh ni pod nadzorom. Okvirni strošek za ta projekt je 120 milijonov evrov.

 

Nadzor

“Problem bo nadzor,” opozarja davčni svetovalec Darko Končan. “Podjetje bi lahko v Pomurju teoretično ustanovilo novo podjetje, ki bi le izdajalo račune in tako tja kanaliziralo dobiček,” pojasnjuje. Podrobnosti predloga ne pozna, vendar omeni možnost, da bo zakon zahteval, naj ima podjetje v Pomurju poslovne prostore ali zaposlene. Poleg tega napoveduje: “Pojavile pa se bodo podobne zahteve drugih regij.”

Zakon predvideva tudi program podpore podjetništvu v vrednosti 30 milijonov evrov. Prednostno bodo podpirali projekte izkoriščanja geotermalne energije in drugih obnovljivih virov, agroživilstvo, razvoj podeželja in podporne dejavnosti v turizmu. Neposredno naj bi tako ustvarili tisoč novih delovnih mest, vsako tako pa po ocenah vlade ustvari dve ali tri dodatna. BDP na prebivalca Pomurja znaša le dve tretjini slovenskega povprečja.

Vladna izpostava Pomurje
Vlada bo v Pomurju ustanovila tudi projektno pisarno. Delovala naj bi tri leta, vodil pa jo bo državni sekretar. Iz kohezijskih skladov nameravajo vzpostaviti regionalno gospodarsko središče. Prihodnje leto je predvidenih 26 milijonov evrov sredstev, še dva milijona pa naj bi stalo medpodjetniško izobraževalno središče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.