Slovenija
158 ogledov

Ponoči bi prepovedali rekreacijo v gozdu

gozd tek Profimedias
Pojavila se je pobuda, da bi se gibanje v gozdu ponoči omejilo.

Raziskovalci Zavoda za gozdove so dlje časa spremljali, kaj počnejo ljudje v gozdu ponoči. Njihova raziskava je pokazala, da se ljudje med eno in peto zjutraj pogosto vozijo z motorji in motornimi sanmi. Poleg omenjenih naj bi živali vznemirjali tudi številni tekači, ki motijo živali s svetilkami.

"To je ne samo nenavadno, ampak tudi neprimerno za gozd in njegove prebivalce. In povsem jasno je, da to povzroča veliko vznemirjenje pri divjadi," je za rtvslo.si povedal direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem. Na zavodu zato podpirajo predlog, da se gibanje v gozdu ponoči omeji na eno uro pred sončnim vzhodom in uro po zahodu. 

Za omejitev vstopa v gozd se zavzemajo tudi lovci. Menijo, da divjad v nočnem času, ko se pase, potrebuje mir. Predsednik Lovske zveze Lado Bradač je tako predlog označil kot "zelo pameten", poroča rtvslo.si. 

Predlog so podali udeleženci javnih posvetov, ki jih je organiziralo ministrstvo za kmetijstvo na temo sobivanja divjadi in človeka. O njihovem predlogu bo razpravljal odbor za kmetijstvo, saj bi bilo treba takšno prepoved vpisati v zakon. Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo nad predlogom ni navdušen. Ocenil je, da bi bilo omejiti hojo in gibanje skozi gozdove ponoči pretirano.  

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 19:43 24.marec 2017.

    Damjan Oražem..........ob tem ko boste opravljali nočno službo bom jaz nadgradil vaše ženske .........in vsi bomo zadovoljni !

  • Avatar Leon
    Leon 19:40 24.marec 2017.

    Damjan Oražem. Na zavodu zato podpirajo predlog, da se gibanje v gozdu ponoči omeji na eno uro pred sončnim vzhodom in uro po zahodu...........Ob tem gre pojasniti ,da pa KROS MOTORISTI v gozdovih nimajo omejitev !

  • Dixon 10:35 24.marec 2017.

    Se strinjam, da ne moreš ponoči divjati po gozdu. A tek s svetilko ni problematičen.