Slovenija
3767 ogledov

Ponoči je najhuje klestilo v Domžalah in na Koroškem

neurje cerklje na gorenjskem PGD Cerklje na Gorenjskem
Prebivalce so morali preseliti v hotel, poškodovana streha osnovne šole, voda zalivala ceste ...

Največ posredovanj so imeli gasilci zaradi podrtih dreves in meteorne vode na Koroškem in v okolici Domžal.

Prvi klic na pomoč je prišel iz vasi Večeslavci v občini Rogašovci, kjer so gasilci preprečili vdor meteorne vode v stanovanjsko hišo, očistili del gospodarskega poslopja in očistili nanos blata na regionalni cesti v dolžini 30 metrov. Nato pa se je usulo na Koroškem.

Ob 19.03 je na Ribiški poti v Dravogradu meteorna voda zalila stanovanjski objekt. Gasilci PGD Dravograd so vodo izčrpali, stanovalce pa so začasno namestili v bližnji hotel. Dve minuti kasneje je na Mariborski cesti v Dravogradu zaradi zamašenih kanalov meteorna voda zalila garažo. Gasilci PGD Dravograd so propuste odmašili, garažo pa očistili.

Sledila sta dva klica iz kraja Pameče v občini Slovenj Gradec. Gasilci so s pomočjo delovnega stroja so preusmerili tok vode in večji nanos zemlje od objekta. Grozilo je namreč, da bo voda zalila hišo. V istem kraju je voda zalila klet, gasilci pa so preusmerili tok vode in iz poplavljenih prostorov izčrpali vodo.

Okrog pol osmih je cesto na Meži v občini Dravograd močan dež nanosil večjo količino zemlje, ki je ovirala promet. Cestišče so očistili dežurni delavci VOC Celje.

V Gorčah v občini Dravograd pa je meteorna voda zalila cesto in več dvorišč ob stanovanjskih hišah. Posredovali so gasilci PGD Libeliče. Očistili so dva večja propusta čez cesto ter tako preusmerili vodo v obcestno strugo.

V naselju Tribej, občina Dravograd, je zaradi močnega vetra padlo drevo na cestišče. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Črneče.

Okrog pol devetih se je neurje razdivjalo nad Vojnikom.

Ob 20.29 je ožje območje Ljubečne in Arclina v občini Vojnik zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Meteorne vode so zalile tri stanovanjske hiše, nanosile večjo količino naplavin na cestišče in parkirne prostore. Močan veter je podrl štiri drevesa na cestišče in poškodoval drog javne razsvetljave. Posredovali so gasilci PGD Vojnik. Izčrpali so vodo iz treh stanovanjskih objektov, počistili in sprali naplavine s cestišča, ražagali in odstranli drevesa s cestišča in zavarovali drog javne razsvetljave.

Pol ure kasneje so v naselje Arclin posredovali še gasilci PGD Škofja vas. Razžagali in odstranili so drevesi, ki sta se podrli na cestišče in nudili pomoč dežurnemu električarju Elektra Celje, ki je odpravljal napako na podrtem električnem drogu. Z gasilici iz PGD Vojnik so opravili ogled poškodovanega ostrešja na poslovnem objektu.

Veter poškodoval kolektorje na strehi šole

V Novi Cerkvi, občina Vojnik, je močan veter podrl tri drevesa na cestišče. Gasilci PGD Nova Cerkev so jih ražagali in odstranli. Prav tako so posredovali na strehi podružnične OŠ Nova Cerkev, kjer je veter poškodoval sončne kolektorje. Gasilci so odklopili električno napeljavo in zavarovali kraj.

Ob 21.15 se je na območju Domžal, Vira in Doba razvilo močno neurje z dežjem, ki je povzročilo zalivanje stanovanjskih prostorov in kleti na več lokacijah. Posredovali so poklicni gasilci CZR Domžale ter prostovoljni gasilci iz Domžal, Vira in Doba, ki so izčrpavali vodo iz zalitih prostorov.

Gasilci so morali na pomoč še v številnih drugih krajih:

Ob 19.31 so v Križah in Seničnem, občina Tržič, gasilci PGD Križe izčrpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov.

Ob 19.32 je zaradi neurja v naselju Pertoča v občini Rogašovci voda nanosila blato in mulj na dvorišče dveh stanovanjskih objektov in v eno garažo. Gasilci PGD Pertoča so očistili nanošeno blato in mulj.

Ob 19.45 se je na cesto v Mislinjski dobravi v občini Slovenj Gradec podrlo drevo in oviralo promet. S cestišča so ga odstranili dežurni delavci VOC Celje.

Ob 20.21 so na Gasilski cesti v Voklem, občina Šenčur, gasilci PGD Šenčur izčrpali meteorno vodo iz podvoza pod avtocesto in preusmerili meteorno vodo v Mačkovem naselju v Šenčurju.

Ob 20.20 je na Jamnici v občini Prevalje večje drevo padlo na elektroenergetski vod in cesto ter zaprlo promet. Gasilci PGD Prevalje so drevo razžagali in odstranili s ceste. Dežurni delavec elektra je pregledal poškodovane električne vodnike.

Ob 20.36 je v Spodnjem Brniku, občina Cerklje na Gorenjskem, meteorna voda ogrožala objekte Gasilci PGD Spodnji Brnik so očistili meteorne jaške in omogočili vodi normalno odtekanje.

Ob 20.40 so v Voklem, občina Šenčur, gasilci PGD Voklo izčrpali meteorno vodo, ki je ogrožala dve stanovanjski hiši.

Ob 20.57 je na Korenovi cesti v Kamniku voda zalila prostore podjetja Danfos. Vodo so uspeli izčrpati zaposleni, gasilci PGD Kamnik in PGD Šmarca pa so pregledali prostore.

Ob 22.07 je voda zalila halo podjetja Belimed na Taborski cesti v Grosuplju. Gasilci PGD Grosuplje so odprli kanalizacijski jašek, da je lahko voda odtekla.

Ob 22.12 so s ceste Račna - Čušperk v občini Grosuplje gasilci PGD Čušperk odstranili podrto drevo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 13:21 15.september 2018.

    Toča je in bo klestila ,kar je dober razlog za naklade in oglede medijev . Problem ostaja ,da se ljudje ne vprašajo ali je današnja tehnologija možna to preprečiti ? Seveda je samo potem ostali priskledniki ne bi nič zaslužili ...prikaži več . To velja za ves svet .

  • Avatar oreel
    oreel 12:49 15.september 2018.

    Novinarji očitno vam ni še nihče povedal da je na območju občine Vojnik tudi klestila toča in to kar okoli 6-8 minut.