Slovenija
18 ogledov

Ponoči se bodo reke še razlivale

plaz Baška grapa Marjan Plesničar
Novo nevarnost za prizadeta območja predstavljajo narasle reke. Zaradi plazu je bil večji del dneva del Baške grape odrezan od sveta.

Na območjih, ki jih je vremenska ujma najbolj prizadela, tudi danes nadaljujejo z odpravljanjem njenih posledic. Novo nevarnost zdaj predstavljajo poplave. Trenutno naraščajo manjše reke na vzhodu države, reka Sava v srednjem in spodnjem toku, Savinja v spodnjem toku. Možna so manjša razlivanja ob strugah. Narašča tudi reka Vipava, ki se je v zgornjem toku že razlila v manjšem obsegu ob strugi.

Naraščanje manjših rek na širšem območju osrednje Slovenije se je umirilo. Reke bodo tekom noči pričele upadati. V manjšem obsegu ob strugah se trenutno razlivata Poljanska Sora in Pšata.

Ljubljanica in Krka poplavljata na območju vsakoletnih poplav. Poplavljene površine ob teh rekah se bodo tekom noči še nekoliko povečale, jutri pa se bodo povečini ohranjale.

Ojezerjene površine na območjih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo povečevale tudi v prihodnjih dneh.

 

Splošna poplavna ogroženost je povečana zaradi možnih večjih količin plavja v vodotokih.

 

Znova težave v vasi Bač

 

S Cerknice in Logatca so že v soboto poročali o meteornih vodah, ki so zalile kletne prostore objektov. Znova so imeli težave z vodo tudi v vasi Bač v občini Ilirska Bistrica. Razmere so trenutno obvladljive.

Del Baške grape večji del dneva odrezan od sveta

Okoli 10. ure dopoldne je zemeljski plaz zasul odsek ceste Koritnica - Hudajužna. Cesta je bila do 19.30 v celoti zaprta, obvoza ni, zato je bil zgornji del Baške grape odrezan od sveta. Kot je ddpoldne povedal poveljnik štaba CZ občine Tolmin Jože Dakskobler, bo plaz očiščen do večera, če ne bo drugih nevšečnosti, saj je dopoldne na Tolminskem snežilo.

Zemeljski plaz je nastal kot posledica polomljenega vejevja in dreves, ki se je zaradi žledu nabiralo nekoliko višje nad cesto. Vejevje je zgradilo najprej jez in kasneje je tam nastalo manjše jezerce. Jez je dopoldne popustil in sprožil zemeljski plaz, ki je v celoti zasul cesto med vasema Koritnica in Hudajužna. Na cesto je zgrmelo okoli 20 kubičnih metrov vejevja in od 20 do 30 kubičnih metrov ostalega nasutega materiala.

Dežurni delavci cestnega podjetja so do večera uspeli s cestišča odstraniti toliko materiala, da je na odseku sedaj samo še polovična zapora. Po besedah dežurnega Marjana Plesničarja bodo jutri preostanek materiala odstranili s pomočjo težke mehanizacije.

Komentarjev 1
  • Villa 19:41 09.februar 2014.

    Vlada je MIZŠ pooblastila da poravna zapadle obveznosti Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju Vlada RS je na današnji seji sprejela sklep, s katerim je Ministrstvo za izobraževanje, pooblastila, da za namene poravnave zapadlih stroškov za vzdrževanje prostorov in ...prikaži več najem poslovnih prostorov Slovenskega znanstvenega inštituta (s sedežem na naslovu Seilerstätte 2 1010 Wien) v Knafljevi ustanovi v višini 83.820,51 EUR prerazporedi sredstva Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.