Slovenija
2389 ogledov

Ponos slovenske mornarice odhaja na dolgotrajen remont

Ladja Triglav Arhiv 1. slovenskega kontingenta EU NAVFOR MED
Na suhem že dva dni tudi oba novejša policijska gumenjaka.

Vojaška ladja Triglav, ki jo je Slovenija dobila kot del odplačila ruskega klirinškega dolga, po predvidoma v začetku letošnje jeseni oziroma v začetku prihodnjega leta odplula na daljši remont, poroča časnik Dnevnik. 

Prihodnje leto ali dve bodo za varnost slovenskega akvatorija po poročanju časnika skrbeli štirje vojaški gumenjaki, bojna ladja Ankaran in dva policijska čolna.

Dodajajo, da še ni znano, ali bo zaradi popravila zapustila slovenske ozemeljske vode - prej so vzdrževalna dela opravljali v Italiji, saj morajo ponudnika še izbrati z razpisom. 

Podjetje, ki mu bo uspelo pridobiti javno naročilo, si po pisanju časnika lahko obeta dober posel, saj na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Kerl Erjavec, ocenjujejo, da bo vzdrževanje Triglava tokrat stalo okoli štiri milijone evrov.

slovenija 05.12.13. resevalna vaja, vojaska ladja triglav, foto: natasa cepar | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar

To je več kot desetina cene nove tovrstne patruljne ladje razreda svetljak, katere osnovna vrednost je bila leta 2010 ocenjena na 35 milijonov dolarjev.

Težave tudi zaradi popravil policijskih čolnov?

V zadnjih dveh dneh pa sta po poročanju Primorskih novic na suhem tudi oba novejša policisjka gumenjaka."Da pomorski policisti sredi turistične sezone 'gostujejo' na plovilih uprave za pomorstvo in ribiških inšpektorjev, zgovorno priča o kroničnih težavah s policijskimi plovili," danes pišejo Primorske novice. 

Na Policijski upravi Koper so po navedbah STA zanikali navedbe o težavah pri nadzoru morske meje s Hrvaško zaradi popravil policijskih čolnov. Kot so pojasnili za tiskovno agencijo, je od njihovih petih plovil dalj časa neuporabno le eno, in sicer zaradi generalne obnove motorjev.

Na koprski policijski upravi so za STA pojasnili, da imajo v uporabi pet plovil, poleg njih pa še pomožno plovilo P-45, ki je nameščeno na plovilu P-111. Trenutno sta operativni plovili P-111 in P-88, policisti pa danes svoje naloge opravljajo s prvim.

Pri tem so navedli, da so plovila običajno neoperativna zaradi izvajanja rednih servisov in manjših popravil, običajno pa ti izpadi trajajo le dan ali dva, redkeje dlje. Dalj časa je tako "v izpadu" samo plovilo P-66, na katerem poteka generalna obnova motorjev.

Trenutno zaključujejo tudi redno in predvideno zamenjavo pogonskih motorjev na plovilu P-16 in pregled enega od pogonskih motorjev na P-08. Slednje bo tako operativno že danes, P-16 pa v prihodnjem tednu. Čas izpada pri nenačrtovanih aktivnostih je sicer odvisen od dobavnega roka nadomestnih delov, so dodali na policiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:57 11.julij 2019.

    Nisem vedel da je sploh gdaj prišla z remonta,saj je vedno tam.

  • maresem 10:25 11.julij 2019.

    Sramota, ne pa ponos.

  • Avatar Leon
    Leon 09:13 11.julij 2019.

    Kakšen ponos ? Donos remontnih delavnic podobno kot Falcon ! Nekdo odlično služi na račun lobistov .