Slovenija
12 ogledov

Ponosni na raznolikost Koroške

Pahor na Avstrijskem Koroškem
1/2
EPA
Danes v Železni Kapli in Žitari vasi postavitev prvih novih dvojezičnih krajevnih napisov od 164 v skladu z novim zakonom o narodnih skupnostih. "Ponosni smo na Koroško in njeno raznolikost," je povedal avstrijski kancler.

"Danes sporočamo, da bomo gledali naprej v korist naših ljudi. Skupaj bomo reševali izzive sedanjosti in prihodnosti. Spoštovali bomo razlike med nami - politične, nacionalne, sleherne," je poudaril premier Borut Pahor ob obisku na avstrijskem Koroškem, kjer se udeležuje slovesnosti ob postavitvi prvih novih dvojezičnih krajevnih napisov. V skladu z novim zakonom o narodnih skupnostih, ki je rezultat pogajanj predstavnikov zvezne in koroške deželne vlade in krovnih organizacij koroških Slovencev, bo do jeseni 164 dvojezično označenih naselij.

"Ponosni smo na Koroško in njeno raznolikost. To je lahko zgled za vso Avstrijo," pa je poudaril avstrijski kancler Werner Faymann in dodal, da k raznolikosti sodi tudi jezik, vprašanje dvojezičnih tabel pa sta zadnjih 50 let spremljala tudi sovraštvo in strah.

Pahor in Faymann srečanje nadaljujeta z dvostranskimi pogovori o novem zakonu o narodnih skupnostih in nadaljnjih korakih naše severne sosede pri spoštovanju Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki zadevajo položaj slovenske manjšine v Avstriji, pa tudi o omejitvi vožnje tovornjakov skozi predor Karavanke, saj zaradi enostranske odločitve Avstrije prevozniki grozijo z zaporo tunela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.