Slovenija
2681 ogledov

Obljuba Roberta Goloba

Robert Golob
1/4
Flickr/Vlada RS
Predlog novele zakona o odpravljanju naravnih nesreč, ki ga je v odzivu na vremensko katastrofo v DZ poslala vlada, je šele prvi korak, je ob začetku izredne parlamentarne seje povedal premier Robert Golob. "Pot je še dolga, morali bomo biti učinkoviti in kreativni," je zatrdil.

Golob je ponovil, da je Slovenija doživela največjo naravno katastrofo v svoji novejši zgodovini in da so posledice bistveno večje, kot se je ocenjevalo pred dnevi.

"Škoda se bo žal štela v milijardah. Moramo se odzvati na način, ki bo jasen, hiter in odločen," je dejal.

"In Slovenija se je že odzvala, odzvala se je solidarno," je ugotavljal. Omenil je solidarnost krajanov prizadetih območij in prostovoljcev iz vse Slovenije - z zbiranjem hrane ali denarja, z opremo in s svojim delom.

Solidarnost, ki jo kažejo državljani, je po Golobovih besedah brez primere in "nas lahko navdaja s ponosom, da živimo v državi, ki nima le lepe narave, ampak tudi dobre in srčne ljudi".

poplave razdejanje po poplavah Raduha | Avtor: Profimedia Profimedia

Solidarnost se je, tako prvi med ministri, izkazala tudi s strani partnerjev Slovenije v EU, na Zahodnem Balkanu in v zvezi Nato. "Danes je Slovenija v srcu vseh njih in da to niso prazne besede, se lahko prepričamo na terenu," je povedal in spomnil tudi na današnje besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. "S partnerji bomo storili vse, da Slovenijo postavimo na noge," je zagotovil.

Slovenija se je po Golobovih besedah odzvala tudi enotno, tako znotraj sistema civilne zaščite, ki da deluje odlično in nam ga zavidajo vsi, kot v sodelovanju - med krajani in župani, med različnimi občinami, med občinami in vlado, med vlado in DZ in med opozicijo ter koalicijo.

"Če je kdaj čas za enotnost, je to danes, ker državljani to od nas pričakujejo in mi smo jim dolžni to izkazati," je zatrdil Golob.

poplave razdejanje po poplavah Raduha | Avtor: Profimedia Profimedia

Država pa se je po njegovih navedbah odzvala tudi učinkovito. Predlog novele zakona za odpravo posledic naravnih nesreč, ki ga bodo v nadaljevanju potrjevali poslanci, po Golobovem mnenju kaže na to, da moramo, če želimo biti učinkoviti in hitri, začeti spreminjati pravila in jih prilagoditi za krizno upravljanje.

"Zakon je le prvi korak, nikakor ne zadnji. Pot je še dolga, morali bomo biti učinkoviti in kreativni," je sklenil.

Poslanci so se žrtvam povodnji na začetku seje poklonili tudi z minuto molka. Ob tem je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič povedala, da mora biti sporočilo danes jasno: "Nihče ne bo ostal sam".

poplave razdejanje po poplavah Raduha uničena hiša | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob zahvali silam zaščite in reševanja ter prostovoljcem si je želela, da bi bila tokratna katastrofa tudi priložnost za graditev nove družbene realnosti. "Naj nas ne vodi preteklost, naj bo danes prvi dan, ko bomo opustili ta in druga nesoglasja zaradi boljšega jutri. Pojdimo složno naprej v dobro sočloveka in okolja," je pozvala.

DZ bo po njenih besedah aktivno pristopil k reševanju nastalih razmer, ne le skozi svojo dejavnost, ampak tudi na terenu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Naklonsky 18:46 09.avgust 2023.

    Obljuba goloba? Prazne obljube!

  • lojs 18:25 09.avgust 2023.

    ko so v "zraku" in v srcih emocije, potem se vse nekako lepo vsede v dušo ... za nekatere, za mnoge je pa to več kot en blef ... pa ne zaradi holoba, on je sicer pomagal pri potopu, ampak ...prikaži več kaj pa ostali ... ne bom večno ponavlal te famozne jeseni, ampak kaj naj rečem ... blizu smo ... in baje smo za vse to sami krivi ... še nikoli ravni

  • Plavi-mil 17:41 09.avgust 2023.

    ČE SEM OBLJUBIL ,ŠE NISEM DAL, je njegov moto, taubi od obljub se ne da živeti .