Slovenija
3363 ogledov

"Ponudbe poslancem SMC presegle vse meje dobrega okusa"

SMC kongres Saša Despot
Želja opozicije, da bi zrušila to vlado, je evidentna, meni Janja Sluga iz SMC.

Ponudbe, ki jih še vedno dobivajo nekateri poslanci SMC, so po oceni Janje Sluga "presegle vse meje dobrega okusa". Gregor Židan ob prestopu v SD ni navedel političnih razlogov za to odločitev, pač pa "sanjsko ponudbo, ki je pač ne more zavrniti", je še dejala.

Poslanski prestopi po njenih besedah "niso nič novega, ne za slovensko politiko ne za SMC". Prestop Janija Möderndorferja v LMŠ so v poslanski skupini sicer pričakovali, medtem ko jih je prestop Židana presenetil.

Na njene besede so se že odzvali v stranki SD. Kot so zapisali v objavi na Twitterju, stranko SMC pozivajo, da razkrije, kakšne so bile ponudbe poslancem, ki "so presegle vse meje dobrega okusa". "Za prestop v PS SD poslancem nismo in ne bomo dajali nobenih ponudb ali obljub. Naša vrata so odprta vsem, ki z nami delijo socialdemokratske vrednote," so še dodali. 

Poslanec SD Predrag Baković je v zvezi z Židanovim prestopom danes zatrdil, da ni šlo za kakršno koli trgovanje, pač pa za povsem spontano odločitev poslanca. "Če kdo misli, da je do tega prišlo, potem naj pride s podatki ali z dokazi in bomo zadevo tudi razčistili, pa verjamem, da temu ni tako," je dodal Baković.

SMC kongres Slovenija SMC ob še enega poslanca

SMC ostaja "zanesljivi del koalicije"

Janja Sluga | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kljub temu je stranka in poslanska skupina SMC po njenih zagotovili še vedno "zanesljivi del te koalicije, vse dokler se bo ukvarjala z vsebinami, s programskimi izhodišči, tudi stranke SMC". Med temi je izpostavila blaginjo ljudi, ohranjanje delovnih mest ter odgovoren in trajnostni razvoj države.

Vodja poslancev SMC je ob tej priložnosti komentirala tudi tvit, s katerim se je predsednik stranke Zdravko Počivalšek v ponedeljek odzval na prestop Gregorja Židana med poslance SD. Prvak SMC je namreč navedel, da se "židan dan za sponzorje poslanskih prestopov utegne kmalu končati".

Počivalšek ni podrobneje pojasnjeval tega zapisa, Sluga pa je danes dejala, da se ji je zdel posrečen. "Odprl je točno tisto, kar je imel namen odpreti - da se vsi sprašujemo," je povedala.

Nadomestil Počivalška, zdaj prestopil

Židan je sicer v poslanske klopi sedel kot nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek prevzel ministrski položaj. Zato se je med interpretacijami zapisa omenjala tudi možnost, da bi se utegnil vrniti med poslance in tako poslanski skupini vrniti deveti poslanski mandat.

Sluga te možnosti danes ni posebej komentirala. Spomnila pa je, da je Počivalšek v tem trenutku v pripravah na interpelacijo, ki jo tudi sam želi izkoristiti za argumentirane odgovore na vse očitke. Na vprašanje o morebitni rekonstrukciji vlade, ki bi bila lahko posledica dveh izstopov iz SMC, pa je Sluga odgovorila, da o tem še niso razpravljali. Spomnila je, da jih je še vedno osem in da so druga največja koalicijska poslanska skupina.

SMC je v koalicijo šla z zelo jasnimi programskimi in vsebinskimi zahtevami in tudi s pogojem, da se bodo ukvarjali s temi vsebinami in prihodnostjo. "To v SMC tudi počnemo," je zatrdila. Opomnila je, da se bodo po zdravstveni krizi soočili še s krizami drugih vrst. "Zato je še toliko bolj pomembno, da ostanemo prisebni," je dejala in pripomnila, da bo v prihodnjih mesecih marsikomu lažje v opoziciji.

Maša Kociper, Jani Moderndorfer Möderndorfer Slovenija Jani Möderndofer zapušča SMC, pridružil se bo ...

Kaj se dogaja v SAB?

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je komentirala namige, naj bi eden od poslancev SAB imel težave z obstankom v SAB, šlo naj bi za Franca Kramarja. Kot je zatrdila, je poslanec zatrdil, da nima teh namenov. Obenem pa je spomnila, da se na to namiguje že tretjič in da nikoli ni izrazil takšnih razmišljanj.

Dejstvo je sicer, da je vsak poslanec oseba zase, da se odloča po svoji vesti in ga ni mogoče "zakleniti" v neko poslansko skupino. Kot je ocenila, pa so poslanski prestopi "precej zavržno dejanje". V našem volilnem sistemu namreč ni dvoma, da je poslanec izvoljen zato, ker je član neke stranke, je dejala.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • izRODEk 20:58 19.maj 2020.

    Ravnokar berem na MMC (v komentarjih), da l.2022 "ODSLUŽENA POLITISTUTKA" Janja Sluga namerava kandidirati za županjo s podporo črnuhov. Od tod torej podpora IJJ-ju ter obsojanje vseh, ki prestopajo iz SMC in ogrožajo koalicijo sovraštva. Črnuhi doma jo bodo za ...prikaži več nakladanje nagradili. Hkrati računa, da ji bo uspelo pobrati še nekaj sredinskih glasov in voila: mati županja bo rojena. Res, kako lahko otrokom pogleda v oči... "otrok, jaz se prodajam. Za denar se prodajam." :-( Politična prostitucija.

  • Avatar right
    right 20:23 19.maj 2020.

    rdeče svinje ne poznajo morale in etike na katero se tako rade sklicujejo.

  • Ender3 19:56 19.maj 2020.

    SMC na smetišče zgodovine, pa tak moralen potencial so bili. Fuj