Slovenija
90 ogledov

Poostren nadzor na južni meji in mejnih prehodih

begunci Saša Despot
"Slovenija je sinoči ob 22. uri začela izvajati nov sistem vstopa v državo, " je dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, kar pomeni, da Slovenija dovoli vstop le tistim beguncem, ki so v Nemčiji in v Avstriji zaprosili za azil. Slovenija je sinoči poostrila nadzor na zeleni meji in mejnih prehodih.

Slovenija bo nadaljevala z izvajanjem novih omejevalnih ukrepov za begunce, je popoldne dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, kar pomeni, da Slovenija tako kot Avstrija in nekatere druge države na balkanski poti dovoli vstopiti le tistim beguncem, ki so v Nemčiji in v Avstriji zaprosili za azil.

Šefic je ob tem dodal, da je Slovenija ob tem postrila nadzor na svoji zeleni meji in mejnih prehodih s Hrvaško:

"Lahko se vzpostavijo ilegalne migracije, zato smo uvedli drugi in tretji ukrep, to je večji nadzor zelene meje, okrepili smo mejne prehode, da do tega ne bi prišlo," je na novinarski konferenci dejal Šefic in dodal, da ti ukrepi, razen okrepljenih policijskih enot, ne prinašajo novih obrmenitev, ter da na meji zaenkrat niso zaznali večjih ilegalnih migracij. 

Vse poteka brez težav

Šefic je pojasnil, da se z migranti opravi enak postopek, kot se je doslej: pregled, registracija, pregled dokumentov, pogovor in registracija z odvzemom prstnih odtisov in fotografiranje.

V pogovorih se ugotovi, kam nameravajo. Migrant dobi registracijski list, kjer je rubrika, kam so namenjeni in kje nameravajo zaprositi za zaščito.''Če kdo zaprosi za azil v Sloveniji, pa nemudoma začnemo postopek,'' je dodal.

Sodelovanje s Hrvaško zgledno

Slovenija je po uvedbi omejevalnega ukrepa Hrvaški zavrnila 15 migrantov, ki jih je Hrvaška tudi sprejela.
Sicer je Šefic dejal, da pogovori s Hrvaško do sedaj potekajo zadovoljivo in napovedal, da bo po danes predvidenem imenovanju nove vlade, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pristojnega hrvaškega kolega že v ponedeljek povabila na pogovor.
 

Registracija poteka v Dobovi

Vse aktivnosti ob registraciji pri nas potekajo v Dobovi, po registraciji pa migranti v Avstrijo izstopajo na dveh izstopnih točkah - na mejnih prehodih Šentilj in Karavanke.

Po uvedbi omejevalnega ukrepa je v Dobovo prvi vlak prispel v četrtek zvečer, drugi danes zgodaj zjutraj. Na prvem je bilo 887 ljudi, na drugem 943.

V Dobovi tujce preverjajo na preverjajo na 35 registracijskih mestih in to s pomočjo prevajalcev. 

Sloveniji vrnili 40 migrantov

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot  poroča avstrijska tiskovna agencija APA so avstrijskih organi v dveh dneh poskusnega izvajanja novega sistema Sloveniji vrnili okoli 40 migrantov. Slovenski organi so jih ponovno obravnavali, številni pa so znova poskusili svojo srečo v Špilju in jim je po pisanju APA celo uspelo vstopiti v Avstrijo.  

Državni sekretar Šefic je ob tem pojasnil, da je Avstrija na koncu zavrnila 21 migrantov, ki so trenutno v našem centru za tujce.

Center za kontrolo migrantov tudi na drugi strani Karavank

Medtem policija na avstrijskem Koroškem načrtuje, da bi podoben center za kontrolo in registracijo postavili tudi na avstrijski strani predora Karavanke. Obstoječo infrastrukturo na avstrijski strani meje bi lahko podobno kot v Špilju preuredili v roku šestih tednov, ocenjuje policija avstrijske Koroške.

Obstoječe kapacitete bodo okrepili s kontejnerji in šotori, nabavili pa bodo tudi naprave za jemanje prstnih odtisov, preverjanje potnih listov in drugo računalniško opremo.

Za zdaj še ni jasno, kako bodo Avstrijci migrante, ki bodo prihajali v državo, porazdelili med oba sprejemna centra, ko bo še pri predoru Karavanke deloval nov sistem.

Koroški deželni glavar Peter Kaiser se je sicer danes že pritoževal, da je iz medijev izvedel, da bo Koroška dobila nov mejni center za kontrolo migrantov.

 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Ferluci 13:07 25.januar 2016.

    Preveč so razmišljali. To bi morali delati že zdavnaj prej.

  • matermila 09:41 25.januar 2016.

    Če mene vprašate,ste za pol leta v zamudi.Bluziči