Slovenija
688 ogledov

Pop TV in Kanal A bosta plačljiva

Gledanje televizije Boštjan Tacol
Pop TV in Kanal A ne bosta več zastonj, predvideni strošek je pet evrov na mesec.

Toliko nadomestila Pro plus, ki oddaja omenjena programa, za vsakega uporabnika zahteva od kabelskih in IP operaterjev, smo izvedeli neuradno.

"Poslovnih namer in njihovih podrobnosti v fazi oblikovanja strategije ne razkrivamo," je vse, kar so na naša vprašanja odgovorili v Pro plusu. 

Kot smo poročali včeraj, namerava Pro plus ukiniti prizemno oddajanje Pop TV in Kanala A, kar pomeni, da programov ne bo mogoče več brezplačno gledati z anteno. Da ne bodo plačevali za nekaj, kar je v zraku na voljo brezplačno, je bil sicer doslej najmočnejši argument kabelskih operaterjev, odvisno od pogodbe so operaterji že zdaj plačevali za programa v visoki kakovosti (HD) in časovne funkcije, a je šlo za bistveno nižje zneske, plačevali pa so tudi za programe Brio, Kino in Oto. 

pop | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pro plus bo od kabelskih operaterjev zdaj zahteval približno pet evrov na mesec za vsakega uporabnika, v paketu pa so poleg Pop TV in Kanala A še Brio, Oto ter Kino. Če bo ta znesek obveljal, si lahko od naročnikov kabelske televizije obetajo dobra dva milijona evrov na mesec, to je približno 30 milijonov evrov na leto. Za primerjavo, skupina Pro plus je lani imela 49 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. 

Sledile bodo podražitve paketov

"Nihče od operaterjev, niti Telekom niti Amis niti T-2 nima toliko rezerve, da bi lahko ta znesek plačal iz svoje marže, zagotovo bo sledila podražitev za uporabnike," nam je povedal poznavalec, ki ni želel biti imenovan. 

Najbolj sta menda na udaru Telemach in Telekom Slovenije, ki se jima pogodba s Pro plusom po naših informacijah izteče že konec leta. "Odnosov s poslovnimi partnerji ne razkrivamo, saj predstavljajo poslovno skrivnost družbe. Prav tako vnaprej ne razkrivamo svojih poslovnih aktivnosti," so dejali v Telekomu, podobno so odgovorili v Simobilu, ki ima v lasti Amis.

"Glede na to, da so pogovori z medijsko hišo Pro Plus še vedno v teku, vas vljudno prosimo za razumevanje, saj na vaša vprašanja ne moremo odgovoriti. Do konca pogovorov namreč ne moremo komentirati nadaljnjega sodelovanja in morebitnih posledic za uporabnike naših storitev," pa so povedali v Telemachu, kjer dodajajo še, da bodo uporabniki o morebitnih spremmebah pravočasno obveščeni. Operaterji, ki jim pogodba konec leta ne poteče (na primer T-2), pa s sklenitvijo nove pogodbe najbrž ne bodo hiteli. 

Verjetno bodo bolj nastradali naročniki malih sistemov

Naši viri ocenjujejo, da se bodo veliki s Pro plusom dogovorili za kompenzacijo v obliki oglaševanja, medtem ko bodo manjši kabelski operaterji in njihovi uporabniki celoten znesek morali poravnati v denarju, a po naših informacijah vsaj v Telemachu nad takšno rešitvijo niso navdušeni, saj bi pomenila  ogromen skok stroškov za oglaševanje. 

POP TV, Promenada | Avtor: POP-TV-2 POP-TV-2
Preveliki, da bi jih ugasnili

Pop TV je najbolj gledan televizijski program v Sloveniji, zato si bodo kabelski operaterji težko privoščili, da ga ne bi imeli v ponudbi, po naših informacijah pa vidijo dve možnosti. Ali Pro plus zniža ceno za paket programov ali pa omogoči diferenciacijo, na primer Pop TV in Kanal A za neko ceno v osnovni shemi, drugi programi pa v višji programski shemi.

Pod včerajšnjim člankom so nekateri bralci komentirali, da bodo kabelskemu operaterju naročili, da Pop TV in Kanala A ne potrebujejo, a osnutek pogodbe, ki ga je kabelskim operaterjem posredoval Pro plus, možnosti izbire le posameznih programov ali izbire, da določeni uporabniki programov sploh ne bi izbrali, menda ne dopušča. 

Združenje podpira možnost izbire

V Združenju kabelskih operaterjev Slovenije pravijo, da se Pro plus "v zvezi s sklenitvijo pogodb za prenos programov pogaja direktno s kabelskimi operaterji", so pa kabelski operaterji organe združenja zaprosili za mnenje o ponudbi Pro Plusa, ki je podprlo njihove zahteve po možnostih izbire, katere programe želijo prenašati. 

Televizija in daljinec | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Na vprašanje, ali je mogoče, da kabelski operaterji Pop TV in Kanal A vržejo iz programskih shem, pa na združenju odgovarjajo: "O tem bodo odločali kabelski operaterji, upoštevajoč še veljavne pogodbene za prenašanje programov Pro plus in pogoje, ki oziroma če jih bodo dogovorili s Pro plusom."

Enoten nastop proti Pro plusu bi bil najbrž kartelno dogovarjanje

Če bi vsi operaterji enotno nastopili v pogajanjih s Pro plusom in jim zagrozili, da jih bodo vrgli iz programske sheme, bi jih najbrž obtožili kartelnega dogovarjanja. Toda ali ne gre morda tudi pri potezi Pro plusa za zlorabo prevladujočega položaja? 

Agencija za varstvo konkurence je v odločbi z dne 24. aprila 2013, ki je pravnomočna, ugotovila, da je Pro plus od leta 2003 zlorabljal položaj na trgu televizijskega oglaševanja. 
Kot so pojasnili, se do položaja podjetja na trgu televizijskih programov niso posebej opredeljevali. Na vprašanje, v kakšnem primeru bi zadevo preverili, pa so odgovorili, da postopek začenjo po uradni dolžnosti, kadar je izkazana verjetnost kršitve določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ali Pogodbe o delovanju EU. 

Skladno z zakonom lahko agencija za okoliščine, iz katerih izhaja verjetnost kršitve, izve bodisi sama, bodisi jo o tem obvestijo različni prijavitelji. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 109
  • Gusar 16:39 16.januar 2017.

    Ne bom plačeval.

  • Gusar 16:38 16.januar 2017.

    Vsake 10 minut 6-7 minut reklam in to naj plačujemo?Žal mi je samo to,da nisem beležil koliko krat so ponavljali ene in iste filme ne hvala tako slab program jest ne bim pše plačeval.

  • erikkk 02:06 15.januar 2017.

    POP TV je zame en navaden sranje ... ponavad pogledam samo dnevnik, a če ga ne bo ga pač ne bo ... sej bo pa tu še A kanal pa RTV ljubljana in še kdo ... tako da ga bom ...prikaži več plačal niti gledal ..Je pa zanimivo kakoso nekateri antipodjetni ... sami sebi režejo krila .. bedaki