Slovenija
3799 ogledov

Poplav ne bo, pretijo pa še te nevarnosti

Dež Epa
Arso danes ne pričakuje poplav, zato je omilil vremensko opozorilo. Medtem geologi opozarjajo.

Čeprav je v nekaterih delih Slovenije deževalo vso noč pa nalivi niso bili siloviti. Nekaj dela so gasilci in druge službe imeli predvsem s prečrpavanjem vode iz objektov, pokrivanjem ostrešij in odstranjevanjem podrtega drevja. 

V regijskih centrih za obveščanje so minulo noč zabeležili 18 dogodkov, povezanih z odstranjevanjem posledic padavin in vetra, največ na območju regijskih centrov Maribor, Koper in Murska Sobota, po enega pa na območju regijskih centrov Ljubljana, Celje, Nova Gorica in Postojna. Aktiviranih je bilo 12 prostovoljnih in drugih enot, navaja poročilo Centra za obveščanje RS pri upravi za zaščito in reševanje.

Med drugim so gasilci v torek zvečer posredovali na območju Cerknice, kjer so pregledali streho industrijskega objekta in se z lastnikom dogovorili, da sam sanira poškodovano streho. Na dveh lokacijah v Cerknici so gasilci preventivno postavili protipoplavne vreče.

Na celotnem območju razmočenih terenov Koroške in Savinjske doline pa obstaja velika nevarnost drsečih plazov, opozarjajo geologi. 

Hidrološke razmere se tako umirjajo, reke upadajo, hidrologi pa opozarjajo, da se lahko na padavine odzovejo kraške reke v južni Sloveniji, Krka, Kolpa, Vipava in tudi Ljubljanica. Večjih poplav ne pričakujejo.

Agencija RS za okolje je davi za danes zaradi napovedanih padavin izdala rumeno vremensko opozorilo oziroma opozorilo 2. stopnje na štiristopenjski lestvici za južni del države. Rumeno vremensko opozorilo za ves dan velja za jugovzhod Slovenije, za jugozahod do okoli 14. ure.

Popoldne bodo padavine slabele in zvečer večinoma ponehale. Pihal bo severni do vzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 22 stopinj Celzija.

V noči na četrtek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nižinah nastala megla. V četrtek bo večinoma sončno. Jutro bo sveže, čez dan bo spet topleje. V noči na petek in v petek zjutraj bodo predvsem na Primorskem možne posamezne plohe in kakšna nevihta. Čez dan bo delno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:48 30.avgust 2023.

    Včeraj ste napovedovali,katastrofo,danes pa nič,kakšni ste vi šlogarji?