Slovenija
24382 ogledov

Poplave so se šele začele, tukaj bo najhuje

Narasla reka Gradaščica pri Šujici zurnal24.si
Čez dan in v petek lahko pride do razlivanj več rek v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Reka Kolpa obsežno poplavlja v celotnem toku, visokovodni val se še širi v spodnji tok, poplavljajo pa tudi njeni posamezni pritoki. 
Poplavljati sta začela tudi Poljanska Sora in Gradaščica, Ljubljanica pa se razliva na Ljubljanskem barju.

"Nekatere vasi so odrezane od sveta"

"Situacija je zelo resna. Voda zaliva stanovanjske objekte, nekatere vasi so odrezane od sveta ter brez elektrike. Deževje pa tudi v prihodnjih dneh ne bo ponehalo, kar pomeni, da se bo situacija še poslabšala. Južni veter bo spet poskrbel za dotok večje količine vlage, kar bo v stiku s severnim vetrom povzročilo tvorjenje ploh in neviht, ki bodo lahko dolgotrajne narave. Posledično lokalno pričakujemo visoke količine padavin," so zapisali pri neurje.si. 

Reke bodo hitro dosegle velike pretoke

Pretoki ostalih rek so povečini srednji, velike pretoke ohranjajo posamezne reke v zahodni in osrednji Sloveniji reke v Prekmurju imajo male pretoke. Zaradi že precej polnih rečnih strug bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). "Obilne padavine so državo zajele ponoči in ker so tla že namočena, rečne struge pa polne, so reke bliskovito narasle. Zlasti Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih, je povedal Janez Polajnar z Agencije za okolje.

Kje bo najhuje?

Najbolj bodo narasle reke na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v porečju Savinje, reke v Podravju in v Slovenskih goricah. Zlasti na teh območjih bodo možna razlivanja rek, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda. V petek bo večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo možna razlivanja. Postopno upadanje rek na Arsu pričakujejo šele ob koncu tedna.

Po podatkih Arsa so danes in petek v večjem delu Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi. Od srede zvečer do danes do 13 ure je v večjem delu države že padlo od 30 do 50 milimetrov, krajevno do okoli 100 milimetrov dežja.

V naslednjih 24 urah bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do 100 milimetrov, krajevno lahko tudi okoli 200 milimetrov dežja. Med 50 in 100 milimetrov dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe.

Ob tem bodo nastajali tudi izraziti padavinski pasovi, ki se lahko dalj časa obnavljajo in razširijo tudi proti vzhodu Slovenije. Po trenutnih napovedih bodo padavine slabele v drugem delu noči na soboto in ponehale v soboto dopoldne.

Pri neurje. si napovedujejo tudi možnost toče. 

Zaradi poplav zapore cest in nevarnost plazov

Zaradi poplav je popolna zapora cest na relacijah Petrina-Osilnica, Grgelj-Fara, Vinica-Učakovci, Kot-Sodevci in Kot-Grgelj. Zaprt je tudi mejni prehod Sodevci, poroča prometnoinformacijski center.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo danes in v petek zaradi napovedanih obilnejših padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije, predvsem na območju celotne zahodne, osrednje in južne Slovenije.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

 

Komentarjev 2
  • Kmodri 17:44 29.september 2022.

    Sedaj bo dovolj elektrike. Gotovo jo bodo pocenili... a na ne v Sloveniji.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 17:24 29.september 2022.

    kaj je letos vam to s strašenjem in delanje panike,novice prav izstopajo,vsako leto poplavlja kolpa in večkrat je kritično pa nihče ni pisal kaj dosti o tem.