Slovenija
8660 ogledov

Popoldne v Kopru odtrgalo ladjo, neslo jo je proti kopališču

Luka Koper MatijaJanežič
Na morju reševali tudi ladjo s potniki.

Zaradi močnega vetra je popoldne v Luki Koper s priveza odtrgalo kontejnersko ladjo in jo zaneslo le nekaj metrov do potniškega terminala v bližini mestnega kopališča. Vlačilci so ladjo ponovno privezali za pomol. Na morju pa so reševali tudi potniško ladjo Zlatoperka s 25 potniki, ki jo je zajela tramontana z visokimi valovi.

Varnostni ukrepi

Na koprski občini so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da je tramontana z vso močjo udarila nad koprsko pristanišče. Zaradi močnega vetra so se utrgale vrvi kontejnerske ladje Cosco, katere položaj je po besedah Jadrana Klinca z uprave za pomorstvo trenutno pod nadzorom. Ladjo so ponovno privezali trije vlačilci, po trenutnih podatkih pa so škodo preprečili.

Iz Luke Koper pa so po poročanju medijev še dodatno sporočili, da so delo na kontejnerskem terminalu preventivno zaustavili še pred nevihto in sprejeli vse ključne varnostne ukrepe. Delo bodo nadaljevali, ko se bodo razmere umirile.

Podoben dogodek prejšnji teden

Prejšnji teden je podobno kot danes neurje s priveza utrgalo 350 metrov dolgo tovorno ladjo Maersk Houston, ki je utrpela škodo na navigacijski opremi in je še vedno na sidrišču v Kopru ter čaka na rezervne dele, navaja Delo.

Nevihta s tramontano, ki so jo na podlagi radarske slike napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso), je na morju ujela tudi potniško ladjo Zlatoperka, ki poleti vozi na relaciji Piran-Ankaran. Kapitan Zlatoperke je moral zaradi visokih valov pospešiti, a se je motor pregrel in ugasnil, sta poročala Radio Slovenija in časnik Primorske novice.

Kapitan Sandi Radolovič je za Primorske novice dejal, da so ladjo reševali pomorska policija, Sektor za varovanje obalnega morja ter barki Jež in Manta. Na privez v Izolo je Zlatoperko odvlekla barka Manta, vseh 25 potnikov pa je na kopno odpeljala barka Jež.

Slovenija Drama v Luki Koper, 353 metrov dolga ladja se je odtrgala s priveza

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • melita3 08:24 27.julij 2023.

    Bravo za hitro intervencijo, tako se dela

  • satir 07:59 27.julij 2023.

    Vsake toliko je treba kupit nov štrik, tisti kitajski iz reciklirane plastike, hm izgleda da ne zdržijo burje

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:35 27.julij 2023.

    Šalabajzerji pravi ŠEF