Slovenija
20 ogledov

Popovič: Janša bo spet premier

Po Popovičevih besedah bi bila najboljša koalicijska kombinacija tista, ki jo bi Žurnal24 main
Boris Popovič upa, da nova vladna kombinacija s seboj ne bo nosila "udbomafije", iz katere naj bi izhajala.
Pred volitvami ste stavili na napačnega konja, javno in odločno ste podprli Janeza Janšo in koprskega kandidata SDS Roberta Časarja. Ta je dobil v mestu 17-odstotno podporo, Luka Juri na primer več kot 40-odstotno. Ste razočarani zaradi izida?

Nisem razočaran. Rezultati so približno taki, kakršne so ves čas napovedovali, to je približno izenačenje glasov za dve največji stranki, SDS in SD, sicer res v obratnem vrstnem redu. Roberta Časarja in Janeza Janšo sem javno podprl in bi ju še enkrat. Vem, da sem se prav odločil, Janša je bil zelo dober premier in vem, da bo spet premier.

Mislite na morebitno vnovično štetje glasov in podporo iz tujine (s Popovičem smo se pogovarjali sredi tedna)?

Ne, mislim, da je Janša za politika še relativno mlad in da njegove politične kariere gotovo še ni konec. Dejstvo je, da Janša volitev ni izgubil, ampak je njegova stranka v najslabšem primeru v Sloveniji druga najmočnejša stranka. Zame drugo mesto ne pomeni poraza, poraz je, če te ni v parlamentu, če si zadnji. A Janeza Janšo, ki pozna poslovanje, vodenje, ogromno ljudi, ki ima ekipo ministrov, infrastrukturo, imeti v opoziciji, s tako močjo kot jo ima, z 28 sedeži v parlamentu – verjemite mi, da ni prijetno.

Kaj se bo zdaj za Koper spremenilo, kako bomo spremembe na vrhu občutili prebivalci?

 
 

Upam, da zmagovita koalicija ne bo delala sramote Sloveniji. Sam nisem dolžan ničesar ne Janši ne Pahorju.

Boris Popovič

 
Nikakor jih ne boste občutili. Koper se razvija na vseh področjih, to se vidi, ljudje tukaj živijo bolje kot prej. Povejte mi, katere zadeve sem uspel narediti zaradi Janševe podpore in mi brez njega ne bi uspelo? Nam je morda povečal proračun, nam je prižgal zeleno luč za kakšen pomemben projekt? Slovenska Istra še vedno nima lastnega vodnega vira, ni nam zaprl Kemiplasa, nismo dobili dovoljenja za podaljšanje pomola, niso nam dali niti možnosti, da se odločimo o tem, ali bi želeli živeti v eni Primorski ali dveh, hoteli so nam razdeliti občino. Res pa je, da je kot premier sposoben in da je Slovenijo naredil bolj prepoznavno.

Katera koalicijska kombinacija bi bila torej po vašem najboljša?

Zelo lepo bi bilo, če bi nekoč zmagala taka opcija, ki bi pomagala Kopru. Upam pa, da zmagovita koalicija ne bo delala sramote Sloveniji, da bo gospodarska rast še večja, da bo inflacija čim manjša, da bodo davki čim nižji. Za Koper, pa tudi za Slovenijo bi bila gotovo najboljša kombinacija, ki bi jo vodil jaz sam, drugače pa taka, ki bi razumela tudi naše območje, potrebe naših ljudi in se ne bi hodila kregat na mejo. Zakaj ljudje, ki jih v Kopru vprašaš, odgovorijo, da živijo bolje kot prej in zakaj jih v Sloveniji dve tretjini odgovarja, da živijo slabše?

Še vedno niste povedali, zakaj ste si premislili in niste šli na državnozborske volitve?


Ker sem se tako odločil. Ko pa sem se odločil, je bilo jasno, da je bil na Obali odprt levi prostor in da bo zmagala levica.

To je jasno, ampak zakaj ste si premislili?

Jasno je, da ste mediji vsiljevali boj med levim in desnim, med Pahorjem in Janšo, in da prostora za druge ni bilo. Medijsko je bilo pomembno, kdo od njiju bo dobil več, to je bila bitka med dvema blokoma. Vse ostalo je bilo nepomembno.

Torej mislite, da bo zdaj z zmago leve opcije slabše?

Ne, nisem rekel tega. Sam spoštujem Boruta Pahorja, spoštujem Igorja Lukšiča, dobro pa bi bilo, da se novi ne bi zapirali pred sodelovanjem z vsemi župani, in upam, da ne bodo s seboj nosili "udbomafije", iz katere je njihova stranka nastala.

Kar naj bi konkretno pomenilo?

Saj se spomnite enoumja, tožilstvo, policija, kriminalisti. To je bilo del tega in Drago Kos je gotovo del nje. Če bodo zdaj te bivše sile, ki zadaj urejajo stvari, dali na stran, nas utegnejo še presenetiti in ostati daljši čas.

Ali ta udbomafija obstaja tudi na Obali, na tožilstvu, sodišču?

Še. Na Obali je center udbomafije, in to v Kopru, upam pa, da se takšni kalibri, kot je bil na primer Ljubo Volmut, ta je zdaj zunanji Kosov sodelavec, ne bodo spet aktivirali.

 

Redni gost sodišč si je konjiček našel v hitrosti

Adrenalin. Župan mestne občine Koper do lokalnih volitev leta 2002 v politiki ni bil dejaven, vanjo pa je vstopil, ker se je kot podjetnik in občan srečeval z ovirami, ki so preprečevale razvoj okolja, v katerem živi. 46-letnik se oblači v znane tuje blagovne znamke, vozi drage avtomobile. Ima tri otroke, dva sinova in hčerko, ki jo kot pravi ob pomanjkanju časa, previja bolj redko. Njegov hobi so dirke, ki se jih zdaj udeležuje le še kot oče mladega voznika kartinga. Je reden gost sodišč, kjer mu ob strani stoji odvetnik Franci Matoz.

Bo Jankoviču lažje kot vam?

Nedvomno je Jankovič član neke opcije, pripada neki struji, od nekod izhaja, medtem ko sam ne izhajam ne iz levih ne iz desnih. Jankovič torej neko opcijo ima, ga je naredila, mu pomaga in pomaga ji tudi sam. Pravilno se mi zdi, da je podprl trojček, in hudo bi bilo, če bi bilo drugače – pri tem ne mislim nič slabega ali negativnega. Dejstvo je, da je on rasel in raste z levo konjukturo, jaz pa ne, ne z levo, ne z desno. Sam nisem dolžen nikomur, ne Janši, ne Pahorju. Sam sem bil vedno kritičen, še prej do vlade LDS in do Ropa. Tudi z njim sem hotel sodelovati, saj spoštujem človeka, ki opravlja premiersko funkcijo, spoštujem ministre, a ne spoštujem njihovega nedela in izključevanja.

Kaj pa Luka Juri, ki je dobil močno podporo volivcev. Gotovo ni mogoče reči, da ni bil dejaven.

Sam volilnih rezultatov v Kopru ne povezujem z mladim fantom Jurijem, kot ga imenujete, sam rezultate povezujem s stranko SD. Vedeti moramo, da smo na Obali vsi levi, da smo vedno volili levo opcijo. Pri nas ni desnih, kar sem sam večkrat javno povedal, celo to, da Janševa vlada pri naših ljudeh nima podpore, kar se je zdaj tudi jasno pokazalo. In kaj je Juri pravzaprav naredil, razen tega, da je kritiziral? Sploh pa so volivci dali v bistvu podporo Borutu Pahorju in ne Juriju. Dobila je SD, a v igri ni bilo Borisa Popoviča.

Luka Juri je bil v vlogi opozicije, storiti ni mogel veliko ...

Zdaj ima v rokah izvršno oblast. Prav veseli me, da bo izkusil tudi to. Vesel sem, da smo zdaj oboji izvršna oblast in bo v občini mogoče sodelovanje.

Bo zdaj prometni kaos na Obali lažje urediti, če bo prometni minister Patrick Vlačič?

Ne vem, o kakšnem kaosu govorite, zaradi vseh še odprtih zadev pri urejanju cestne infrastrukture pa upam, da bo bolje. Vesel bi bil, če bi bil Vlačič minister, seveda tega ne bi mogel reči za Jurija, ker je slednji vojak opozicije, sistema. Je čisto navaden politik in nič drugega. Pa saj smo Jurija imeli že doslej. Vsa ta leta je bil poslanec in povejte mi, kaj je naredil za Koper. Nič.

Časarja podpirate tudi kot prvi nadzornik Luke, če bi sodelovali v stavnici, koliko časa bi dali njemu in Lovšinu, bosta končala mandat?

Si upate staviti, koliko časa bo na oblasti levica, mandat, dva, morda le dve leti?

Niste obrnili vloge, sem mislila, da sprašujem jaz?


Ne pričakujem vašega odgovora, moje vprašanje je bilo odgovor na vaše vprašanje.

Torej, če vas prav razumem, je vseeno, kdo je na državni ravni na oblasti?

Tega nisem rekel. Ljudje so se odločili, kot so se odločili, tako vlado bomo imeli. Zdaj pa bo od nje odvisno, kako bo pametna in kako bo delala. Od nekdaj sem govoril o sabotažah, o tem, da ministri sabotirajo vlado, da ministre sabotirajo uradniki. Zdaj pa mi hočejo pripisati levo ali desno. Sam se ne bojim nobenih, ne levih ne desnih. Menim, da je bistvo problema v javni upravi in niti ministru Virantu ni uspelo spremeniti zakona, kajti danes slabega delavca ne morem odpustiti, dobrega pa ne morem primerno nagraditi. Do spremembe zakona ne bomo imeli učinkovite javne uprave. Sam imam na občini 130 zaposlenih, 30 jih ne dela nič. Odpustiti jih ne morem, pripraviti do tega, da bi šli sami tudi ne, ker začnete takoj govoriti o mobingu. Vsekakor pa sem prepričan, da bi bilo treba počistiti predvsem pri državnih uradnikih, na okoljskem ministrstvu bi morala najprej oditi Bernarda Podlipnik. Totalna katastrofa je bil tudi minister Žagar.

Menite, da ste demokrat?


Spoštujem demokracijo. Razumem jo tako, da delaš to, kar hoče večina, ne pa, kar hoče vsak posameznik. Da sem postal župan, je odločila večina, ki je podprla nek program, ki ga moram sam uresničiti. Funkcija župana ni enostavna in moraš vseskozi sprejemati neke odločitve, prav tako kot ni enostavna niti funkcija premierja. Po drugi strani pa sem prav vesel, da bo leva stran, seveda če bo, lahko spoznala, kaj pomeni imeti na grbi odgovornost v prvi osebi. Lahko je namreč biti v opoziciji in kritizirati.

Zadnjič mi je na uho prišel tale konstrukt: vi ste kolega Mandariča, ta nekega bogatega Rusa, trgovca z orožjem, in vsi skupaj ste si zamislili, da boste s Časarjem in Lovšinom tovorili njegove tovore skozi vstopno točko Luke.


Ha, ha, ha ... če smo že pri tem, Jankovič pozna Mandariča precej bolje kot jaz.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.