Slovenija
3816 ogledov

Popovič: "Ne pade mi na pamet!"

Boris Popovič Nataša Ručna
V Mestni občini Koper je v prvem krogu slavil Alež Bržan. Nekdanji koprski župan Boris Popovič meni, da se jim v prihajajočem mandatu "slabo piše".

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah v Kopru je jasno, da je odločitev padla že v prvem krogu. Sedanji župan Aleš Bržan je po delnih neuradnih izidih prepričal 53,8 odstotka volivcev, ki so prišli na volišča. Na drugem mestu je končal nekdanji župan Boris Popovič, ki je prejel 37,9 odstotka glasov. 

Po objavi izidov je Popovič povedal, da je bila to njegova zadnja kandidatura za župana Kopra. V izjavi za medije je bil kritičen do Bržanovega dozdajšnjega županovanja. "Koper je zelo nazadoval v vseh pogledih, naši mladi nimajo kam iti, živijo neprimerno slabše kot prej," je ocenil nasprotnikovo delo v zadnjih štirih letih. Na vprašanje, zakaj meni, da so volivci kljub temu podprli aktualnega župana, je Popovič dejal, da imajo volivci in volivke vedno prav. "Očitno pa je več tistih, ali pa vsaj pridejo na volišča tisti, ki jih razvoj ne zanima, ki jih ne zanima, da se nekaj v mestu in v občini dogaja, ki jih ne zanima, da bi lahko boljše živeli," je dejal. Meni, da se jim v prihajajočih štirih letih "slabo piše".

Da bi še kdaj kandidiral v Kopru, Popoviču ne pade na pamet. "Tokrat sem kandidiral zato, ker mislim, da so bile zadnjič ukradene volitve. (...) Že letos sem imel namen kandidirati v piranski občini, ampak glede na to, da sem rojen tukaj in da so me prepričevali ljudje, sem ocenil, da bi to bilo nepošteno," je dejal.

Popovičeva lista Koper je naš je dobila največ mestnih svetnikov, in sicer 11. Lista Aleša Bržana, starega/novega župana, jih ima 10, Gibanje Svoboda pet, stranke SDS, Oljka, SD in Levica pa vsaka po en mandat. Popovič napoveduje, da bodo aktivna opozicija. Glede na to, da je Gibanje Svoboda podprlo Aleša Bržana, pričakuje, da bosta koalicijo oblikovali prav omenjena stranka in županova lista. Ti listi bosta, kot meni Popovič, "ukaze dobivali iz Ljubljane" in občina "se ne bo razvijala po naši meri niti slučajno".

Aleš Bržan | Avtor: Aleš Bržan/Facebok Aleš Bržan/Facebok
Bržan je scier napovedal, da se bo "treba pogovoriti, soočiti programe, ugotoviti stične točke in nato na vsebini vzpostaviti temelje sodelovanja, ampak mislim, da večjih problemov ne bo". 

V izjavi za medije je župan Kopra dejal, da zmago jemlje kot veliko odgovornost. "Čakajo nas še štiri leta trdega dela, da dokažemo, da se da narediti še veliko več". Napovedal je, da bodo nadaljevali z začetimi projekti, pri čemer je izpostavil končanje Osnovne šole Škofije in ureditev področja oskrbe z vodo. Na vprašanje, s čim je prepričal volivce, je odgovoril, da "prav gotovo z drugačno politiko od tiste, ki jo je izvajal Popovič". "Gre za politiko sodelovanja, pogovarjanja, dogovarjanja, za zdravo politiko, politiko tudi partnerstva z državo," je pojasnil. 

Poleg Popoviča je neuspeh v prvem krogu zabeležilo še kar nekaj vidnih imen. Medtem ko v Kopru drugi krog ne bo potreben, se bodo morali volivci na volišča še enkrat podati v 47 občinah po državi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Pierre 13:15 21.november 2022.

    Ga poznajo organi za notranje zadeve že od 14 leta starosti, no koment....

  • munja 12:34 21.november 2022.

    Kaj zdaj jokaš in iščeš izgovore in krivce Popovič, te pač niso izvolili, pika.