Slovenija
4946 ogledov

To so poraženci prvega kroga

Predsedniške volitve Profimedia
Nekaterim znanim posameznikom naskok na županske stolčke ni uspel.

Za županska mesta so kandidirali tudi nekateri posamezniki, prepoznani tudi po delovanju v politiki na državni ravni. Nekdanjemu ministru za kulturo Zoranu Pozniču je uspelo v Trbovljah. V Kočevju je znova slavil Vladimir Prebilič, ki se je širši javnosti nedavno predstavil kot eden od kandidatov na predsedniških volitvah.

Nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič se bo v Brežicah v drugem krogu pomeril z dolgoletnim županom Ivanom Molanom. V drugi krog se je v Mestni občini Krško uvrstil tudi nekdanji poslanec SNS Dušan Šiško, njegov protikandidat bo višji kriminalistični inšpektor Janez Kerin.

Drugi krog volitev bo potreben v 47 občinah, od tega v šestih mestnih občinah. V prvem krogu je bilo tako izvoljenih 165 županov in županj, od tega jih je 137 aktualnih županov.

V Lendavi bo v drugem krogu poslanec SDS Janez Magyar. Če bo izvoljen, se bo po nekaj mesecih v poslanskih klopeh vrnil na župansko mesto v občini, ki jo trenutno kot podžupan vodi njegov tekmec v drugem krogu Ivan Koncut.

V Gorjah je minister za zdravje Janez Poklukar z osvojenih 49,3 odstotka glasov tesno izgubil proti aktualnemu županu Petru Torkarju.

Prav tako možnosti za izvolitev na župansko funkcijo nimajo več aktualni poslanci Nataša Sukič (Levica), ki je kandidirala v Ljubljani, Dejan Kaloh (SDS), ki se je za župansko mesto potegoval v Mariboru, in Jelka Godec (SDS), ki je kandidirala v Šentjurju. Volivcev tokrat ni uspelo prepričati še dvema poslancema SDS, Francu Roscu v Šoštanju in Zoranu Mojškercu v Logatcu.

S prepričljivo zmago aktualne ptujske županje Nuške Gajšek se je županska tekma končala za nekdanjega poslanca Levice Boštjana Koražijo in predsednika Zelenih Slovenije Andreja Čuša, v preteklosti poslanca SDS, iz katere pa je 2016 izstopil.

V Trebnjem ni uspelo nekdanjemu poslancu NSi Blažu Pavlinu, v Mariboru nekdanji poslanki LMŠ Lidiji Divjak Mirnik, v Cerknici pa ne nekdanjemu poslancu Državljanske liste Rihardu Branislju.

Med zanimivejšimi tekmami v drugem krogu bo zagotovo tudi boj za županski stolček v Mariboru, kjer se ponavlja zgodba izpred štirih let. Spet si bosta nasproti stala Aleksander Saša Arsenovič in Franc Kangler

Tudi Zvonku Lahu, nekdanjemu poslancu SDS, zatem NSi, tokrat pa kandidatu Zelenih Slovenije, se ni uspelo vrniti na županski stolček v Mirni Peči, kjer je v preteklosti sicer že bil. V Sežani se je tekma za župansko mest končala za nekdanjo obrambno ministrico Ljubico Jelušič.

Prav tako je brez uvrstitve v drugi krog v Izoli ostal jadralec s tremi olimpijskimi medaljami Vasilij Žbogar. Je pa med tistimi, ki jim je že v prvem krogu uspela izvolitev, dolgoletni predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj, ki je kot edini kandidat ohranil župansko mesto v Pivki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar SS666
    SS666 08:39 21.november 2022.

    ARSENOVIĆ!!!! GOTOF SI V DRUGEM KROGU!!!! To je napoved vojne in hkrati kapitulacija Arsen Ovnića.