Slovenija
28 ogledov

Popovič: "Prijatelji iz tožilstva škodijo občini"

Boris Popovič
1/5
Nataša Ručna
Kazenski postopek. Koprski župan Boris Popovič zavrača obtožbe o zlorabi položaja in pravic glede prodaje občinskega premoženja na Serminu.

"Predstavniki družbe Sermin'g mi niso bili nikoli simpatični, zato, če bi bilo od mene odvisno, z njimi ne bi sklepal poslov,“ je dejal koprski župan Boris Popovič na današnji obravnavi v kazenskem postopku glede očitanih mu zlorab položaja in pravic na koprskem okrožnem sodišču. Obtožnica ga bremeni nepravilnosti pri prodaji občinskega premoženja na Serminu, kjer se danes končuje gradnja obrtne cone.

Obtožbe in pomočniki

Podjetju Sermin'g, ki je bilo pred petimi leti izbrano za kupca prek javnega zbiranja ponudb, naj bi Popovič omogočil 4,5 milijona evrov protipravnih koristi. Občinski razpis je namreč vključeval omejevalni pogoj glede lastništva sosednjih parcel, ki ga je lahko izpolnil le Sermin'g. Poleg tega pa naj bi bila pri prodaji zemljišča prenizko določena cena, saj naj cenilec ne bi upošteval nove prostorske namembnosti oziroma gradnje trgovskega centra in poslovnega hotela. Pri tem kaznivem dejanju naj bi Popoviču pomagala direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič in sodni cenilec Rajko Srednik, ki sta v postopku tudi soobtožena.

Zaupa svojemu odvetniku

Boris Popovič je v zagovoru povedal, da je za pravni vidik domnevno spornega posla poskrbel odvetnik Franci Matoz, ki mu kot pravnemu strokovnjaku najbolj zaupa. "Sam sem pravni laik in se nisem odločal o tem, na kakšen način bomo zemljišče prodali,“ se je branil. Pojasnil je, da je podjetje Sermin'g že več kot dvajset let sodelovalo z občino pri projektu obrtne cone – zadolženo je bilo za pridobivanje zemljišč – in so močno pritiskali na vsakokratne občinske oblasti, da se zadeva pripelje do uresničitve.

"Prijatelji" za petami

Popovič meni, da so vse obtožbe proti njemu neupravičene in da so posledica tega, da ima toliko „prijateljev“ v policijskih in tožilskih vrstah, ki komaj čakajo, da stori napačen korak. Po njegovih besedah je cilj, ki mu sledi tožilstvo v tej zadevi, prekinitev pogodbe s Sermin'gom, kar bi koprski občini povzročilo veliko škodo. "Sermin'g bi vložil odškodninsko tožbo, občina za to zemljišče ne bi nikoli več iztržila tako visoke cene, kar bi se hudo poznalo pri proračunu, zaustavljen pa bi bil tudi razvojni potencial, ki ga prinaša bodoča obrtna cona ter plačilo vseh prispevkov in okoli 400 novih delovnih mest,“ je našteval koprski župan.

Napaka cenilca

Cenilec Rajko Srednik je prav tako zavrnil očitke tožilstva glede prenizkega ovrednotenja zemljišča. Zagotovil je, da je uporabil metodo, ki je bila za občino kot prodajalca najugodnejša. Priznal pa je, da se je zmotil v dokumentu o cenitvi, kjer  se je skliceval na stare prostorske dokumente. Napaka naj bi se mu po nesreči prikradla v tekst, a je pri cenitvi uporabil prave podatke.

Komentarjev 2
  • marko 11:20 05.marec 2013.

    Bors je edini in najbolši župan kopra,samo v sloveniji itak nimamo sodstvo sodstvo je vedno na strani kriminalcev,posebno v kopru totalno nesposoni ali skorumpirani.

  • dragec 13:39 06.februar 2013.

    LOPOF --GOTOF JE