Slovenija
6020 ogledov

Popovič: V zraku je lahko še 800 glasovnic

Boris Popovič Nataša Ručna
Boris Popovič in njegov odvetnik Franci Matoz sta predstavila informacije, povezane z nepravilnostmi  v drugem krogu županskih volitev.

"Odkrili smo kar nekaj zelo pomembnih napak," je po tem, ko je stopil pred medije, dejal Boris Popovič, ki je v družbi odvetnika Francija Matoza komentiral nepravilnosti v drugem krogu županskih volitev v Kopru. "Pri ponovnem štetju so ugotovili 10 glasov razlike. Če upoštevamo, da je v Kopru približno 28000 volilnih upravičencev in še 80 volišče, poleg že omenjenega, je tako na ostalih voliščih lahko v zraku še 800 glasovnic," je dejal Popovič.

Poudaril je, da je bila razlika med njim in protikandidatom zelo majhna, okoli četrtine promila. "Na Finskem v primeru, ko je razlika dva promila ali manj, štejejo ponovno," je še navrgel ob tem. Prepričan je, da bi ponovno štetje glasov koristila obema. "Glede na to, da je Občinska volilna komisija popravila rezultat, je jasno, da je štetje nujno potrebno."

Popovič opozarja, da je tako minimalna razlika problem. "Ne bi rad, da bi bil Koper razdeljen. Šestnajst let smo živeli kot v pravljici. Iz take idile iti v neko drugo skrajnost, je popolnoma nepotrebno. Naj bo pošteno, naj bo prešteto," poudarja Popovič. 

Če bi rezultat po ponovnem štetju pokazal, da je zmagovalec volitev on, bi takoj podal odstopno izjavo in zahteval nove volitve. Na vprašanje, zakaj bi zahteval nove volitve, je dejal, da "ne bi rad na tak način zmagal". 

Poudaril je, da bi, če bi bila situacija obrnjena, bila absolutno za to, da se prešteje. "Zakaj ne bi bile volitve poštene?," je vprašal. 

"Hočem, zahtevam, želim si, mislim, da je prav, da se glasovnice še enkrat preštejejo." 

Franci Matoz | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar
"Štetje bi bilo treba ponoviti"

Franci Matoz je dejal, da z odločitvijo OVK niso zadovoljni. "Potrdila se je naša teza, da je prišlo do napak, kar smo v svojem ugovoru tudi dokazali," je pojasnil. "Prepričani smo, da bi pri tako tesnem izidu bilo treba štetje vseh glasov ponoviti."

Napake so po Matozovih besedah odkrili tako pri tistih, ki so želeli glasovati na domu in jim ni bilo omogočeno, pri kandidatki s stalnim prebivališčem v občini, ki ji ni bilo dovoljeno glasovati, pri težavah pri glasovanju invalidov zaradi arhitektonskih ovir, do razlike med številom prejetih in vrnjenih glasovnic. "OVK je to zadnje pripisala napaki tiskarjev pri pakiranju, s čimer se ne moremo strinjati," je dejal Matoz. "Te napake so očitne in menim, da bi bilo iz tega razloga prav, da bi občinski svet pritožbi ugodil."

Matoz pravi, da je prišlo do kršitve 99. člena zakona o volitvah, saj je OVK popravila izid glasovanja. "OVK ne more popravljati izida na posameznem volišču, ker izid ugotavlja volilni odbor," je povedal Matoz. OVK na podlagi zapisnikov objavi poročilo in nič ne ugotavlja ali razglaša, je poudaril. "Lahko ugotovi nepravilnost, ki je lahko taka, da je treba volitve ponoviti ali pa ne, nikakor pa ne more popravljati izida in prišteti glasove enemu ali drugemu." 

Na vprašanje, zakaj misli, da je OVK zavrnila njegov ugovor, je Popovič dejal, da je bil po njegovem pritisk na komisijo prevelik in da so hoteli zaključiti zadevo. "Mislite, da bi si me upali določiti za župana, če bi zmagal jaz za 3 glasove?" 

"Vstaneš ob 5, od 7 do 19 si tam, utrujen si, obremenjen ali z mano ali z nasprotnikom. Vsi ljudje smo več ali manj na eni ali drugi strani, vsi smo ljudje in krvavi pod koži. Gledajo rezultate drugje. Napaka se lahko zgodi, tudi nenamerna. Lahko se zgodijo tudi namerne, zato je treba to še enkrat prešteti."

Razlika pičlih 17 glasov

Spomnimo, na volilni dan je bila razlika med županskima kandidatoma Popovičem in Alešem Bržanom pičlih 12 glasov. Po preštetih glasovnicah, ki so prispele po pošti, se je prednost Bržana znižala na sedem glasov. 

Popovič je podal ugovor in zahteval ponovno štetje glasov. OVK je ponovila štetje na enem od volišč, pri čemer se je prednost Bržana povečala na 17 glasov razlike. OVK je nato Bržana dokončno razglasila za zmagovalca županskih volitev. 

Popovič je po tej odločitvi OVK napovedal, da se bo pritožil na občinski svet, če mu ta ne bo ugodil pa na upravno sodišče. Konstitutivna seja novega občinskega sveta bo 21. decembra. Popovič si pred sejo ni zagotovil podpore za svoje predlog za ponovno štetje glasov, "ker mislim, da je to stvar časti in poštenja vsakega posameznika, ali misli, da je prav, da se pošteno prešteje glasove". 

OVK je zavrnila tudi Bržanov ugovor, ki se je nanašal na neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki. Bržan je Popovičevo napoved pritožbe pričakoval, s samo odločitvijo OVK pa je zadovoljen: "To je bila samo potrditev volje ljudi," je poudaril. Dodal je, da "je bil premočen signal za to, da ljudje hočejo spremembo, in do tega je tudi prišlo".

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 38
  • joze76 23:14 13.december 2018.

    Koprske volitve so velika svinjarija. Edino pravilno in pošteno bi bilo volitve v celoti ponoviti. Ne branim Popoviča. Za Koper pa je dejansko dosegel ogromno. Tudi ne kritiziram "zmagovalca", toda ko vidiš, kdo ga poriva v ospredje, ti gre na kozlanje.

  • buco321 10:26 13.december 2018.

    Plevela se nikdar ne rešiš,ko je enkrat na vrtu.

  • jezero 07:03 13.december 2018.

    Katastrofa, da bodo Matozi določali volilne rezultate, država je pa tiho-